ZMĚNIT MÍSTO

Pocitová teplota. Jaká je ta vaše?

26.01.2014

O uplynulém víkendu se závodníci opakovaně vydávali na Lysou horu. Během 24 hodin dohromady absolvovali 4247 výstupů. Tento závod byl opravdu velice náročný, i tak ten nejlepší závodník zvládl výstup 13x. Panoval velmi silný mráz. Na vrcholu Lysé hory bylo kolem minus 19 stupňů Celsia. Nárazový vítr ale snížil pocitovou teplotu (někdy označována také jako efektivní teplota) až na minus 60 stupňů! Není divu, že záchranáři ošetřovali omrzlé nosy, uši i prsty. Pokud totiž fouká studený vítr, teplo se z blízkosti naší pokožky vytrácí a dříve a silněji cítíme chlad. Zkrátka vítr naši pocitovou teplotu umí srazit hodně dolů.

Ale čím to ještě konkrétněji je, že když bylo „jen“ minus 19, měli závodníci pocit, jako kdyby bylo minus 60? Zmíněnou pocitovou teplotu ovlivňuje více činitelů než jen vítr. Zdravotní stav každého z nás, únava, naplněnost žaludku, vlhkost, skutečná teplota.  

Existuje také složitý vzoreček, kterým se dá pocitová teplota spočítat, vychází se z reálné teploty a rychlosti větru. WTC – pocitová teplota, Ta - reálná teplota, V- rychlost větru. Vzoreček není jednotný.

Takto vypadá třeba v Kanadě:

T(wc) = 13,12 + 0,6215 T(a) – 11,37V^0,16+0,3965T(a)V^0,16

 

a takto ve Spojených státech: T(wc) = 35,74 + 0,6215 T(a) – 35.75V^0,16+0,4275T(a)V^0,16

 

vysvětlivky: T(wc)- pocitová teplota,  T(a) - reálná teplota,  V - rychlost větru

 

Vítr je klíčový. Někdy je pět nad nulou, slunečno a modré nebe a můžeme mít pocit, že bychom mohli vyrazit v tričku. Jindy je také pět nad nulou, ale větrno a zataženo, vytahujeme hubertus a máme pocit, že je snad pod nulou.

I přes vzoreček jde ale také o hodně subjektivní záležitost. Kdyby tomu tak nebylo, chodili bychom všichni podobně oblečeni. Ale nechodíme. Někomu stačí třeba při minus 5 stupních jeden svetr, jiný se choulí v několika vrstvách a stále drkotá zuby. Hodně důležitá je ale pocitová teplota (Wind Chill) pro lyžaře, horaly, polárníky, námořníky apod…. Mohou z ní totiž zjistit, za jak dlouho může jejich kůže, pokud by nebyla chráněna, omrznout. Wind Chill se počítá v případech, kdy je méně než deset stupňů Celsia a rychlost větru přesahuje 1,3 m/s.

Třeba ve Spojených státech je „pocitová teplota“ poměrně běžnou součástí předpovědí počasí. Při nedávných silných mrazech v USA klesala pocitová teplota až k minus 50 stupňům Celsia, kam ji srážely extrémní mrazy v kombinaci se silným větrem. Lidem tak hrozily bleskové omrzliny a úřady doporučovaly nevycházet. V předpovědích tam odkaz na pocitovou teplotu bývá označován také jako „feels like“.

A jaká je vaše pocitová teplota v těchto dnech? Pojďme diskutovat třeba na našem facebooku "slunečno.cz".

 

autor: Andrea Němcová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu