ZMĚNIT MÍSTO

Kde je až minus 40?

27.01.2014

Teprve až na konci ledna si počasí vzpomnělo na to, že je zima a konečně tak s menším opožděním začíná odpovídat datumu v kalendáři. A to nejen u nás, ale i ve východní a severní Evropě. Mrazivých teplot a sněhových vloček se pak dočkali také na Balkánském poloostrově, který však z velké části pokrývají vysoká pohoří. Na pobřeží Jadranu se denní hodnoty pohybovaly kolem 7°C, bulharské a rumunské pobřeží hlásilo teploty lehce pod bodem mrazu. Na Krétě bylo kolem 13°C.

Teploty pod bodem mrazu panují také v Kanadě, USA a v podstatě celé severní Asii, kde se ale naplno projevuje Sibiř, respektive chladný arktický vzduch, který se nerušeně rozbíhá po pevnině. Pokud je Vám tedy v aktuálním počasí zima a topení pracuje o sto šest, můžete si vzpomenout na ruský Jakutsk, který je nejstudenějším velkoměstem na naší planetě. I denní maxima tu v těchto dnech zůstávají kolem -40°C.

Na jižní polokouli, kde již za sebou mají více než polovinu léta, žádné mrazy řešit nemusí, naopak tu spíše musejí snášet úmorná vedra. Teploty kolem 37°C hlásí například Jihoafrická republika, nejvíce se ale jako každý rok touto dobou potí Australané. Ty v minulých týdnech sužovala vlna veder, poté se však poměrně výrazně ochladilo a v celé jižní části Austrálie se dokonce v úvodu minulého týdne rtuť teploměru nedostala ani k letním 25°C. Finále tenisového Australian Open se tedy oproti jeho úvodu už obešlo bez komplikací.

Přestože se již teploty v celé Austrálii vracejí k normálu (tj. na většině území více než 30°C), nedělní a pondělní ráno ale ještě přineslo nízké teploty, a to do australského hlavního města, kterým je Canberra (přes 320 000 obyvatel). Ranní teploty se tam pohybovaly jen kolem osmi stupňů Celsia.  K nižším teplotám přispěla také vertikální poloha města – Canberra leží v nadmořské výšce cca 600 m.n.m. V dalších dnech by se mělo oteplit.

Autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu