ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na tento týden s výhledem na víkend

27.01.2014

               O víkendu zažívala Česká republika, převážně její východní a severní část, příliv arktického vzduchu od severovýchodu. Na některých místech se noční minima propadla i pod -20 °C, některé stanice dokonce zaznamenaly tzv. arktický den, kdy i denní maximální teploty zůstávají pod -10 °C. Nyní to však vypadá, že severní, severovýchodní až východní studené proudění bude vystřídáno větrem, který se k nám bude dostávat z jižních směrů a způsobí oteplení proti víkendovému stavu. Teploty by však zatím neměly příliš překračovat bod mrazu a dočkáme se i srážek.

                Dnes, 27. ledna 2013 v 18 UTC, bylo nad Českem oblačno až zataženo, na jihu a jihozápadě Čech až polojasno. V horských oblastech ještě zaznamenávali občasné sněžení a mrznoucí mlhy. Celkově byly nad naším územím zhoršené dohlednosti kouřmem. Teploty se pohybovaly v rozmezí od -1 do -5 °C, na jihu Moravy i chladněji. V Čechách byl proměnlivý vítr do 3 m/s nebo bezvětří, na Moravě a ve Slezsku se jednalo o 1 až 5 m/s, v oblasti Moravské brány až 8 m/s a směr byl jihovýchodní až jihozápadní.

                V 18 UTC se nad Evropským kontinentem pohybovaly teploty nejvýše okolo 17 °C na jihovýchodě Pyrenejského poloostrova, naopak nejchladněji bylo v severní Skandinávii a evropské části Ruska, kde se teploty držely pod -20 °C. Ve Velké Británii a Francii se teplota vzduchu prezentovala 5 °C a celá centrální, severní, východní a část jihovýchodní Evropy změřila méně než 0 °C.

                Tlaková výše nad severovýchodní Evropou ztrácí svůj dominantní vliv na utváření počasí nad naším územím. Daleko více se projeví tlaková níže, která má aktuálně svůj střed severozápadně od Británie a měla by se přesouvat jižním až jihovýchodním směrem. Po jejím čele k nám bude postupně proudit vlhký a relativně teplý vzduch od jihu.

                V úterý bude oblačno až zataženo s ojedinělými mlhami, které mohou být i mrznoucí a k tomu se vyskytne slabé sněžení či sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty se dají očekávat od 0 do -4 °C. Slabý severovýchodní až východní vítr do 4 m/s.

                Středeční počasí bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy se slabým sněžením, které je pravděpodobnější ve východní polovině Česka. Noční minima se budou pohybovat v rozmezí -4 až -8 °C, při bezvětří a protrhání oblačnosti až -10 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až -4 °C. Vítr povane od východu až jihovýchodu rychlostí 2 až 6 m/s, na Vysočině až 10 m/s s nárazy 15 m/s.

                Ve čtvrtek nás čeká oblačno až zataženo, na západní polovině Čech může být přechodně až polojasno. Místy se bude vyskytovat slabé sněžení, které bude na Moravě i intenzivnější. Během dne může sněžení přecházet ve srážky smíšené a mrznoucí, což by mohlo způsobovat ledovku. Noční minima -2 až -6 °C, denní maxima 1 až -3 °C. Jihovýchodní vítr bude mít rychlost 3 až 7 m/s, s nárazy až 15 m/s, na západě jen do 3 m/s.

                O víkendu by mělo být oblačno až zataženo se sněžením, které bude postupně přecházet na srážky smíšené, dešťové či mrznoucí. Noční minima budou v rozmezí 0 až -5 °C, denní maxima vystoupají na  -1 až 4 °C.

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

Václav Smolka

Dne 27. 1. 2014

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu