ZMĚNIT MÍSTO

Okluzní fronta přikryla Česko sněhem

28.01.2014

Meteorologická zima již probíhá 58 dní, přesto se ale výraznější sněžení, které přineslo sněhovou pokrývku i do nižších poloh, objevilo teprve podruhé. V dalších dnech náš již žádné vydatnější srážky nečekají, navíc by se mělo mírně oteplit, v nížinách tak bude sněhu spíše ubývat.

Naposledy mělo celé území České republiky bílý nádech 8. prosince, kdy přes nás sice nepřecházel žádný frontální systém, v chladném a silném severozápadním proudění se však vytvářely silné přeháňky, které byly díky nižším teplotám sněhové. Kromě hor se tehdy sněhu dočkala naprostá většina naší vlasti, byť moc dlouho nevydržel (o několik dní později jste již za sněhem museli do hor).

Sněžení v úvodu posledního lednového týdne tentokrát přinesla okluzní fronta, která byla spojená s tlakovou níží nad Britskými ostrovy, přes které bude postupovat dále k jihu. Sněhových vloček se tentokrát dočkali zejména v Čechách, srážkové pásmo se sice přesouvalo i na východ, ale přitom postupně sláblo. Na mnohých místech v nižších nadmořských výškách se tak radovali z většího sněhového přídělu než na začátku prosince, pondělní sněžení lze tedy z určitého pohledu považovat za dosavadní vrchol zimy.

V nejbližších dnech nás již žádná významná fronta nečeká a rtuť teploměru navíc půjde mírně nahoru, sněhové vločky tak budou postupně přecházet v dešťové kapky. V horských oblastech ale prozatím zima zůstane, milovníci zimních sportů tak mohou být v klidu.

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu