ZMĚNIT MÍSTO

Léto na Novém Zélandu

28.01.2014

Nový Zéland je poněkud izolovaným kusem země, vzhledem k jeho rozloze také čítá poměrně malý počet obyvatel – cca 4 500 000, tedy téměř stejně jako Chorvatsko, které je ale mnohem menší. Téměř třetina Novozélanďanů pak žije v tamním největším městě, Aucklandu.

Nový Zéland se nenachází na žádném obecně známém kontinentě, Austrálii nevyjímaje. Leží na potopeném světadíle s názvem Zélandie, spíše se ale užívá pojmenování Oceánie, která zahrnuje i Austrálii a další Tichomořské státy. Je tvořen dvěma hlavními ostrovy – Jižním a Severním. Na druhém jmenovaném leží jak Auckland, tak i novozélandské hlavní město Wellington, která má kolem 400 000 obyvatel.

Ostrovním státem prochází dva klimatické pásy , a to subtropický a mírný. Přestože je tu v těchto dnech léto v plném proudu, stejně vysokých teplot jako v Austrálii, která je více než 2 000 kilometrů vzdálená, se tu nedočkáte. K velmi vysokým denním hodnotám u protinožců přispívají hlavně pouště, v jejichž prostředí se vzduch snadno a rychle prohřívá. Na Novém Zélandu příliš pouští nenajdete, navíc je rozlohově mnohem menší a velkou část zabírají velmi vysoká pohoří, která se tyčí do výšky přesahující 3 000 metrů. K tomu přidejte občasné chladné proudění z jižních směrů, které v zimních měsících tamní hory pokrývá sněhem.

Zatímco tak pro Australany nejsou v létě denní maxima přes 40°C ničím extra vyjímečným, pro Novozélanďany již ano. U nás končící druhá třetina zimy konečně přinesla sníh a mráz i do nižších poloh (že by vrchol zimy?), na australském kontinentě také panuje průměrné počasí pro tuto část roku, kdy na naprosté většině území je více než 30°C.

Na Novém Zélandu je situace poněkud jiná. Nejvyšší denní teploty tu v těchto dnech ani nedosahují tropické třicítky, například v Aucklandu v dalších dnech očekávají teploty kolem 24°C, ve Wellingtonu okolo 21°C a v Christchurch nějakých 23°C. Ani v odpoledních hodinách tak teploty nebudou dosahovat letních hodnot, pondělní den však přinesl velmi nízká minima – nejchladněji bylo v pětitisícovém městě Wanaka (cca 300 m.n.m), kde naměřili pouhých 2.4°C. Mírné klima tu ale panuje po celý rok, v létě se tu sice příliš nezpotí, v zimě ale zase nemusejí snášet silné mrazy. Samozřejmě i zde se čas od času objeví výjimka potvrzující pravidlo, nicméně stálejší počasí je asi lepší než extrémy, které jsou v poslední době typické i pro oblast střední Evropy.

 

Autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu