ZMĚNIT MÍSTO

Prahu navštíví jaro. Bude až 11 nad nulou.

30.01.2014

Zatímco vzdálenému severu budou nadále vládnout silné mrazy, v celé jižní části kontinentu bude nejbližší období doprovázet jarní až letní počasí. Teplejší vzduch pronikne ve čtvrtek i do Prahy a vyšším teplotám bude přispívat také slunce, které bude vykukovat mezi mraky. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat okolo 11°C, v dalších dnech by se již ale mělo ochlazovat.

Pokud se Vám na této předpovědi něco nezdálo a při pohledu na venkovní teploměr máte potvrzeno, že tu něco nesedí, máte pravdu. Nejedná se totiž o naše hlavní město, ale o několikatísícové městěčko Prague v americkém státě Oklahoma.

Jak už samotný název napovídá, americká Praha byla založena českými přistěhovalci na počátku dvacátého století a do dneška se příliš nerozrostla. Oproti naší metropoli leží Prague mnohem blíže rovníku, zeměpisná poloha městečka odpovídá jižnímu Portugalsku. Přesto tu v zimě nejsou mrazy ani sníh ničím neobvyklým, po rozsáhlém severoamerickém kontinentu se totiž ledový arktický vzduch snadno dostává až k vzdálenému jihu. U nás je příštup chladného vzduchu ztížen Golfským proudem a samotným rozložením evropského kontinentu.

Za zmínku stojí krátká série slabších zemětřesení o magnitudu 5 a vyšším (max. 5.6) v roce 2011. Oklahoma City, hlavní a největší město státu Oklahoma čítající přes 550 000 obyvatel, pak leží zhruba 40 kilometrů na západ od Prague (vzdušnou čarou).

 

text: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu