ZMĚNIT MÍSTO

V ČR hrozí podle meteorologů námraza, ledovka a silný vítr

30.01.2014

    Praha 30. ledna (ČTK) - V České republice hrozí podle meteorologů od dnešního odpoledne námraza, ledovka a silný vítr s nárazy na horách až o rychlosti 125 kilometrů za hodinu. Počasí bude působit problémy zejména ve vyšších polohách. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Situace se bude zlepšovat zřejmě až v noci ze soboty na neděli.

    Silná námraza se podle pracovníků ústavu může objevovat od dnešního poledne až do sobotních 23:00 v celé republice, ale spíše v místech ležících nad 600 metry nadmořské výšky. Od 17:00 až do nedělního poledne se může v některých regionech vyskytnout i ledovka, a to v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině.
    "Ve vyšších a horských polohách se v současnosti vyskytují mrznoucí mlhy, při nichž se vytváří námraza. Při mrznoucích srážkách se místy, zejména ve východních Čechách a na Českomoravské vrchovině, bude tvořit ledovka," oznámili meteorologové.
    Další problémy může přinést silný vítr, který podle ČHMÚ zasáhne od dnešních 17:00 celou Vysočinu a v polohách nad 600 metrů nadmořské výšky také Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj a Benešovsko a Kutnohorsko ve Středočeském kraji. Nebezpečnější velmi silný vítr se pak může objevit od 21:00 v polohách nad 1000 metrů na Šumpersku, Jesenicku, Frýdecko-Místecku, Bruntálsku a Trutnovsku. Výstraha před větrem platí do sobotních 23:00.
    "Ve večerních hodinách očekáváme na našem území zesilování jihovýchodního větru, který se projeví zejména na Českomoravské vrchovině a ve vyšších a horských polohách na severu a severovýchodě našeho území," uvedli pracovníci ČHMÚ. "Nárazy větru se budou pohybovat od 70 do 110 kilometrů za hodinu, na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd dosáhnou rychlosti kolem 125 kilometrů za hodinu," doplnili.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu