ZMĚNIT MÍSTO

Ve Zlínském kraji zahajují sezonu i areály v nižších polohách

30.01.2014

    Zlín 30. ledna (ČTK) - Podmínky na sjezdovkách ve Zlínském kraji se nadále zlepšují. Teploty pod bodem mrazu umožňují provozovatelům výrobu technického sněhu, a zimní střediska tak mohou spustit další vleky. Provoz už obnovily všechny areály, které jej musely po prosincové oblevě přerušit. V tomto týdnu navíc zahajují sezonu i některé areály v nižších polohách. Počasí ale stále nepřeje běžkařům, přírodního sněhu je málo.

    Dnes se konečně rozjely vleky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. "V půlce ledna na sjezdovce kvetly sedmikrásky a ryli tam krtci. Tak pozdní start sezony nepamatuji," řekl ČTK vedoucí tamního ski areálu Miroslav Červenka. Nedočkaví lyžaři podle něj přijeli už hodinu před otevírací dobou. "Je znát, že v okolí žádný sníh není," doplnil Červenka. V pátek se začne lyžovat i v dalším slováckém areálu v Břestku.
    Na stejný den plánuje zahájení sezony také lyžařský svah nedaleko centra Zlína. "V pátek bude otevřena hlavní sjezdovka a oba dětské dopravníky už od 08:30," uvedl provozovatel Michal Cepek. Sezona se pomalu rozjíždí i na Pustevnách v Beskydech, kde je zatím v provozu vlek Pod Šumnou a dětský provazový vlek. "Snažíme se také dosněžit Velkou sjezdovku, snad do pondělka zprovozníme její horní část," uvedl provozovatel Karel Šrubař.
    Změna počasí směrem k zimnímu se začíná projevovat i na zvýšeném zájmu lyžařů. "Přestávka byla znát, tento týden jezdí lidí více," řekla Bohdana Orlová ze Stupavy na Slovácku. "Středisko je i přes týden poměrně plné a není to jen zásluhou školních kurzů. Lidé si lyžování užívají, jsou nadšení a snaží se dohnat zmeškané týdny," dodal Jakub Juračka ze Ski Areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. Také podle Miroslava Maczka z areálu na Kohútce v Javorníkách se situace na horách začíná blížit "normální zimě".
    "Běží nějakých 70 procent střediska. Podařilo se nám v celé délce otevřít i velkou černou sjezdovku. V týdnu máme plné kapacity lyžařských kurzů. Díky prázdninám očekáváme v pátek vyšší návštěvnost a v sobotu a v neděli první významný víkend této zimy," řekl Maczko. Kohútka ale hodlá motivovat lyžaře k návštěvám střediska i ve všední dny. Jednodenní lyžaři se tak od příštího týdne mohou těšit na dvacetiprocentní slevu skipasu. "Za cenu vleku se tak mohou svézt na sedačkové lanovce," dodal Maczko.
    O víkendu mohou lyžaři vyrazit i do dalších areálů. Lyžuje se prakticky všude tam, kde mají umělé zasněžování. Výborné podmínky nabízejí například i areály v Karolince či střediska Rališka a U Sachovy studánky v Horní Bečvě. Lyžuje se například i v Rusavě na Kroměřížsku nebo ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, kde tamní ski areál Razula v sobotu retro party oslaví deset let od zahájení provozu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu