ZMĚNIT MÍSTO

Krásná Lípa – Naučná stezka pana Köglera

31.01.2014

Kdo někdy navštívil výspu severních Čech ve Šluknovském výběžku, jistě bude souhlasit s tvrzením, že je velice malebná a přesto turisticky neprovařená. Dobře si toho byl vědom i rodák německého původu z Krásné Lípy, amatérský geolog, botanik a astronom Rudolf Kögler (1899–1949). Za pomoci místní pobočky turistické organizace Alpenverein a Gebirgesvereinu pro nejsevernější Čechy tu zřídil v roce 1941 historicky první přírodovědnou naučnou stezku u nás, na které byly postupně obnoveny všechny kapličky, schody, křížky, cesty i studánky.

Köglerova naučná stezka Krásnolipskem je vedena podél významného geologického jevu – tzv. lužického zlomu, přesněji tzv. kerného přesmyku, který odděluje žulovou oblast od pískovcové. Pro lidi zmítané útrapami války představovala trasa pokojný svět přírody, do něhož se s nadšením uchylovali. Po roce 1945 však padla stezka za oběť ničení všeho německého, a upadla na šedesát let téměř v zapomnění. Až teprve po sametové revoluci bylo unikátní dílo krásnolipskou radnicí s využitím fondů Evropské unie a za pomoci místního Klubu českých turistů zrekonstruováno a v roce 2006 znovu otevřeno. Trasa stezky byla z původních dvanácti kilometrů prodloužena na třiadvacet a spojuje Národní park České Švýcarsko, CHKO Labské pískovce a CHKO Lužické hory v uzavřený nenáročný okruh, který je celoročně schůdný.

Na trase je instalováno 39 stanovišť, která jsou osazena naučnými tabulemi a mnohde doplněna o zajímavé sportovně-rekreační pomůcky a odpočinková místa. K nejzajímavějším z nich patří například rozcestí „U Pěti cest“ s dřevěným altánkem a ze dřeva vyrobeným jednoduchým „herbářem“ místních bylin. Obdobně zajímavá je také zastávka č. 9, kde je umístěna replika milíře k výrobě dřevěného uhlí nebo stanoviště č. 11 Vápenka s největším výskytem jurských vápenců v Čechách. Jinou atrakcí je technická památka – geologická mapa na zahrádce domu pana Köglera v obci Zahrady, která představuje věrnou kopii zdejší geologicky rozmanité krajiny ve zmenšeném měřítku 1:760, čili jeden metr na mapě odpovídá 760 metrům v krajině. V reálu zaujímá toto území cca 29 km2. Mapa je také součástí jednotlivých zastávek stezky, která potěší v každém ročním období. Napojit se na ni můžete prakticky kdekoli na trase.

Info: www.luzicke-hory.cz

text a foto: Dana Jakoubková

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu