ZMĚNIT MÍSTO

Srbsko a sněhová kalamita. V autech uvízly i děti.

31.01.2014

    Bělehrad/Vídeň/Řím 31. ledna (ČTK) - Zatímco Srbsko a Rakousko se potýkají s přívaly sněhu, v Itálii kvůli lijákům hrozí záplavy. Desítky vozidel a lidí drží v Srbsku od čtvrtečního večera v zajetí sněhová kalamita na silnici mezi Zrenjaninem a Bělehradem. Rakousko z bezpečnostních důvodů zastavilo dálkový provoz na klíčové železniční trati přes Alpy a uzavřelo horskou dálnici do východních Korutan pro těžké kamiony. Sněžení komplikuje dopravu i v Polsku.

     Problémy s hustým sněžením a především silným větrem, který například v Bělehradě dosahoval rychlosti 83 kilometrů v hodině, hlásí celé Srbsko. Doprava na úseku Zrenjanin-Bělehrad se podle svědků zastavila ve čtvrtek večer kolem 21:00, když silnici v důsledku silného větru zablokovaly dva kamiony. Podle pracovníka úřadu pro mimořádné situace Gorana Nikoliče, citovaného televizní stanicí B92, v zácpě uvázlo na 50 vozidel, která postupně zasypaly přívaly sněhu.
    Kolik lidí v zasněžených autech zůstalo, je těžké odhadnout, řekl Nikolić. Podle jeho slov záchranáři ještě ve čtvrtek večer z kolony evakuovali 40 dětí a žen, ale řada lidí nechtěla vozy opustit a teď je to velmi obtížné. Od noci se silničáři snaží cestu uvolnit, ale práci jim znesnadňuje sněžení a hlavně vytrvalá fujavice.
    Nikolić rovněž uvedl, že závěje, které se v místě vytvořily, dosahují dvou metrů. Jeden z uvázlých řidičů, který ráno volal státní televizi RTS, ale tvrdil, že někde jsou až čtyřmetrové nánosy. Zablokovaná kolona, v níž jsou i autobusy, je podle jeho odhadu dlouhá kolem čtyř kilometrů.
    Rakouský železniční dopravce ÖBB kvůli hustému sněžení na jihu země zastavil dálkové spoje po taurské trati, která spojuje Salcburk s Villachem. "Riziko, že vlak uvízne a my nebude moci evakuovat cestující, je vysoké," uvedly dráhy. Zatím není jasné, kdy dálkové soupravy opět vyjedou, výluka může trvat i do večera.
    Sníh trápí především jih Rakouska, kde místy napadl až metr sněhu. S problémy se potýkají i řidiči, neboť mnohé horské cesty jsou uzavřené, několik alpských údolí se tak ocitlo odříznuto od okolního světa. Taurská dálnice A10 ze Salcburku do Villachu je pro nákladní vozy nad 7,5 tuny uzavřená.
    Radost ze sněhové nadílky mají zřejmě školáci z Korutan a východního Tyrolska, kde dnes mnoho tříd zůstalo kvůli rozmarům zimy uzavřených.
    Ve východním Tyrolsku varují záchranáři lyžaře před vysokým lavinovým nebezpečím, to je zde v rámci pětibodové škály na stupni čtyři. Sesuvy sněhové masy hrozí i v Ötztalských a Zillertalských Alpách u hranic s Itálií.
    Itálii severu trápí i lijáky. Pisu i Florencii ohrožuje rozvodněná řeka Arno. Úřady v Pise jsou dnes podle agentury ANSA uzavřené. Hladina řeky zde vystoupala na nejvyšší úroveň za posledních dvacet let, záchranáři již začali s výstavbou ochranných bariér a se zpevňováním břehů.
    Hustě prší i v Římě. Na severu italské metropole musela být uzavřena jedna stanice metra kvůli vodě, která zaplavila podzemí. Na severu Říma také kvůli vodě a popadaným stromům kolabuje silniční doprava.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu