ZMĚNIT MÍSTO

Ježíškova cesta na Božím Daru je vyhledávaným místem dětí

01.02.2014

Božímu Daru v Krušných horách se říká Ježíškovo město. Funguje tu nejen známá Ježíškova vánoční pošta, ale vybudována tu byla i Ježíškova cesta. S Ježíškem se zde můžete setkat tedy nejen před Vánocemi, kdy božidarská pošta a infocentrum razí na vánoční pohlednice a dopisy ježíškovské razítko, ale kdykoli po celý rok. Ježíškova pošta funguje od roku 1994 a ježíškovské razítko tu může získat každý, kdo sem zašle pohlednici nebo dopis se svojí adresou.

Toto bývalé hornické městečko, v jehož okolí se dolovalo stříbro a cín, leží nedaleko Jáchymova. Je zajímavé tím, že je nejvýše položeným městem ve střední Evropě. Leží v nadmořské výšce  1 028 metrů. Ježíškova cesta má dva okruhy a otevřena byla v roce 2007. První výletní okruh je dlouhý zhruba pět a půl kilometru a je vhodný pro děti, druhý měří téměř třináct kilometrů a je určený pro dospělé.  Projít si je můžete kdykoli - v létě pěšky, v zimě, pokud je sníh, na běžkách. „Ježíškova cesta je přístupná celoročně. Za běžných zimních podmínek se oba okruhy upravují pro běžkaře a cesta je přístupná i pro pěší s upozorněním, že nesmí šlapat do upravených stop. V letošní nepříznivé zimě se zatím ještě neupravuje, cesta je pro běžkaře ale sjízdná a pro pěší také přístupná. Běžecké stopy se začnou upravovat jakmile napadne dostatečná vrstva sněhu,“ vysvětluje Alena Řehořová z Infocentra na Božím Daru. 

Ježíškova cesta je dobře značená a má 13 zastávek s domečky. V každém z nich plní děti zajímavý úkol spojený s poznáváním přírody a na trase se setkají s různými pohádkovými postavičkami vyřezanými ze dřeva. K plnění úkolů slouží dětem zápisník. Ten získají v informačním centru, kde trasa začíná. Zápisníčky, jak uvádí Alena Řehořová z Infocentra Boží Dar, už ale nejsou zdarma jak bývaly, ale jsou zpoplatněny. Od srpna loňského roku za ně zaplatíte 20 korun. To proto, že projekt už nemá finanční podporu z evropských fondů. Peníze ze zápisníků půjdou na obnovu a úpravy Ježíškovy cesty.  

A ještě jedna zajímavost. Na konci Ježíškovy cesty je umístěna schránka, do které děti mohou hodit svá přání. Každého čeká na konci cesty také odměna. A protože se blíží jarní prázdniny, je to možná i dobrý tip, jak je strávit s dětmi. Ježíškovu cestu navštívilo loni (v roce 2013) celkem 20 530 lidí.

Text a foto: Běla Nedorostová

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.