ZMĚNIT MÍSTO

Brusel, nočník Evropy

01.02.2014

Elektronická meteostanice je nezbytnou součástí pravděpodobně každé bruselské domácnosti. Je dobré vědět, jak bude, až za půl hodiny vyrazíte do práce, jak bude odpoledne, až půjdete na návštěvu, na nákup, na procházku nebo na večeři. Abyste věděli, jestli deštník nechat, či nenechat doma. Smiřte se s vědomím, že přídomek „nočník Evropy“ nedali domácí i svět Bruselu náhodou.

Deštník je v Bruselu stejnou samozřejmostí jako povinná návštěva Čurajícího chlapečka. Nemusíte ho sice nosit v kabelce, nebo v ruce pořád, ale také nikdy nevíte, kdy se bude hodit. Pro turistu znamená, že plánovat si výlet do Bruselu s tím, že pláštěnku nechá doma, je hrou vabank. Můžete prochodit celý jeden týden uprostřed léta v příjemných 25 stupních, ale může se vám slunce s deštěm střídat denně po hodinách.

Záliba Belgičanů (a v dobách Evropské unie i všech národností pracujících a žijících v Bruselu) v podrobném sledování povětrnostních podmínek je až fascinující. Kromě bohaté výbavy meteostanic vám člověk žijící v Bruselu vyjmenuje nejméně pět svých nejoblíbenějších www stránek zabývajících se předpovědí.

Někdo je připojen na předpovědi letových dispečinků a profesionálních i amatérských pilotů. Jiný se orientuje podle meteopředpovědí pro námořníky, další podle stránek pro balonové nadšence, někdo si vystačí s předpovědí své oblíbené zpravodajské stránky.

Není téměř nikdo, kdo by použil ke svým denním plánům jen ranní pohled z okna. To, že ráno prší, totiž neznamená, že už odpoledne nemůžete ležet v Parku Cinquantenaire na trávníku a vyhřívat se pod sluníčkem a kochat výhledem na místní Vítězný oblouk.

Mějte však na paměti, že průměr srážek v červnu až srpnu (73 mm) je v Bruselu vyšší, než ve zbytku roku (65 mm). Možnost, že zde prožijete prázdniny pod deštníkem, je více než pravděpodobná.

text a foto: Pavel Hrabica

 


Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu