ZMĚNIT MÍSTO

Sněhová kalamita v Rakousku dopadá i na klienty českých CK

01.02.2014

    Praha 31. ledna (ČTK) - Sněhová kalamita v Rakouska působí problémy i českým lyžařům vracejícím se z Alp. Největší česká cestovní kancelář specializovaná na lyžařské zájezdy Nev-Dama bude mít jen v italských Alpách o tomto víkendu několik tisíc klientů. Část z nich odjede při střídání turnusů místo v sobotu až v neděli.

    "Klienty, kteří mají odjet v sobotu, obvoláváme a doporučujeme jim náhradní trasy, po kterých se do svých středisek dostanou. Aktuality také zveřejňujeme na našem webu," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Jan Osúch.
    Do většiny středisek lze dojet, jen bude cesta delší a náročnější. "Řada klientů má posunutý odjezd a zahájí dovolenou místo soboty až v neděli. Naopak několika desítkám klientů jsme museli pobyt v Alpách o den prodloužit a odjedou až v neděli. Týká se to například klientů ve středisku Malga Ciapela," dodal Osúch.
    Na jihu Rakouska byla uzavřena taurská dálnice A10 u korutanského Spittalu. V obou směrech se vytvořily asi desetikilometrové kolony, informoval autoklub ÖAMTC. O motoristy se tam starali pomocníci Červeného kříže, kteří podle agentury APA rozdávali čaj, deky a párky. V Rakousku si dnes sněhová kalamita vyžádala nejméně dva mrtvé.
    Husté sněžení v uplynulých hodinách takřka zastavilo železniční dopravu v Korutansku. Rakouský železniční dopravce ÖBB zastavil dálkové spoje po taurské trati, která spojuje Salcburk s Villachem. Zcela ochromeno bylo i železniční spojení s Itálií. Několik alpských údolí se ocitlo odříznuto od okolního světa.
    Ve východním Tyrolsku varují záchranáři lyžaře před vysokým lavinovým nebezpečím, to je zde v rámci pětibodové škály na stupni čtyři, ale očekává se její zvýšení na maximální pátý stupeň, což se v Tyrolsku naposledy stalo v roce 1999. Sesuvy sněhové masy hrozí i v Ötztalských a Zillertalských Alpách u hranic s Itálií.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu