ZMĚNIT MÍSTO

Svišť Phil z Punxsutawney bude opět předpovídat příchod jara

02.02.2014

    Punxsutawney (USA) 2. února (ČTK) - Známý svišť Phil bude dnes v pensylvánském městečku Punxsutawney opět předpovídat, kdy přijde jaro. I když Punxsutawney zažije již 127. ročník tradičního rituálu, poprvé se bude konat ve stejný den, kdy se bude hrát ostře sledované finále amerického fotbalu Super Bowl.

    Tradice svištích předpovědí má počátky v 19. století. Diváci napjatě sledují, zda svišť, když vyleze z nory, spatří svůj stín, nebo ne. Když ano, dá se prý čekat, že se zima ještě šest týdnů vlády nevzdá. Pokud je zataženo a stín vidět není, jaro je prý blízko.
    I když Philovy předpovědi mají jen asi čtyřicetiprocentní úspěšnost a počasí se snaží předpovídat i svišti na jiných místech v USA, slavnost v Punxsutawney je stále nejnavštěvovanější a přenášejí jí televizní a rozhlasové stanice z celé Ameriky. Je i námětem známé komedie Na Hromnice o den více s Billem Murrayem.
    Neměl by na tom nic změnit ani letošní Super Bowl. Organizátoři i tak očekávají v městečku asi s 6500 obyvateli kolem 20.000 návštěvníků. "Nemyslíme si, že by to měl být problém, protože Phil dělá své předpovědi poměrně brzy ráno, takže lidé budou mít dost času, aby se dostali tam, kde budou večer Super Bowl sledovat," řekla předsedkyně organizačního výboru Katie McDonaldová.
    Phil předpovídá v Punxsutawney příchod jara od roku 1886, zatímco Super Bowl se hraje teprve od roku 1967. V noci na pondělí se střetnou v East Rutherfordu v sousedním státě New Jersey týmy Seattle Seahawks a Denver Broncos.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu