ZMĚNIT MÍSTO

V Rusku klesla rtuť teploměru téměř k -58°C

03.02.2014

Nejchladnějším místem naší planety je Antarktida, která také nese rekord v nejnižší naměřené teplotě na Zemi, a to -93.2°C (teplota byla zveřejněna teprve nedávno, naměřena však měla být již v srpnu roku 2010). Jen pro zajímavost, nejvyšší zaznamenaná teplota se datuje do července roku 1922, kdy v Údolí smrti v Kalifornii teplota vyšplhala na 57.8°C (ve stínu samozřejmě).

Druhým nejchladnějším místem naší planety je druhý pól, tentokrát ten severní. Arktida je ale oproti Antarktidě zamrzlý oceán, nejedná se o samostatný kontinent jako na jižní polokouli. Díky tomu tu také nejsou tak nízké teploty – na pevnině se vzduch ochlazuje mnohem lépe a více, není totiž ohříván oceánem. Největší zima tak není na samotném severním pólu, ale v přilehlých pevninských oblastech, v tomto případě severní Kanadě a zejména Rusku, respektive na Sibiři.

Rusko svou pevninou sahá daleko za severní polární kruh, chladný arktický vzduch se tak bez největších problémů po rozsáhlém kontinentě dostává až do vzdálených oblastí. Zároveň se zde ochlazuje, časté jasné noci a sněhová pokrývka podporují radiační ochlazování. Výsledkem jsou pak silné mrazy, dobrým příkladem je velkoměsto Jakutsk, kde v zimním období teploty i během dne často zůstávají pod -40°C.

A právě v Sibiřské oblasti, konkrétně v okolí města Verchojansk (cca 1 400 obyvatel), naměřili v neděli ráno téměř -58°C, přesně zde rtuť teploměru klesla na -57.3°C. K nízké teplotě přispěla také malá oblačnost.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu