ZMĚNIT MÍSTO

Nemocnice v Brně ošetřily v neděli stovky úrazů kvůli počasí

03.02.2014

  Brno 3. února (ČTK) - Brněnské nemocnice ošetřily během neděle stovky úrazů, které si lidé způsobili v souvislosti s počasím a námrazou na chodnících a komunikacích. Do té doby zdravotníci díky mírné zimě mnoho obdobných pádů neřešili. Nárůst počtu výjezdů k úrazům v Jihomoravském kraji zaznamenali vlivem zhoršených klimatických podmínek také pracovníci zdravotnické záchranné služby, informovala dnes ČTK mluvčí záchranářů Barbora Zuchová.

    Během sobotní noci v Brně napršelo a vytvořila se námraza. "Od té doby jsme za 24 hodin ošetřili na chirurgii 180 pacientů. Běžně se počet pohybuje okolo stovky," informoval Radek Veselý, náměstek pro preventivně léčebnou péči Úrazové nemocnice Brno. Převážná většina pacientů se při pádu zranila na rukách nebo nohách. "Do víkendu jsme ale díky mírnějšímu počasí zaznamenávali jen nižší počet obdobných problémů," podotkl Veselý. Dnes dopoledne operovali lékaři v Úrazové nemocnici čtyři pacienty s úrazy kvůli počasí. "Dalších 20 na akutní operaci čeká," doplnil Veselý.
    Vážné úrazy měla o víkendu i Fakultní nemocnice Brno (FNB). "V rámci námrazy evidujeme 120 ošetřených lidí. Kromě klasických úrazů jako vyvrtnutý kotník jsme řešili například také zlomeniny kyčelního krčku, které se neobešly bez operace," uvedla mluvčí FNB Anna Mrázová. Podle ní byla dosud zima oproti loňsku mírná. "Tento víkend je ale výjimkou a nezastavili jsme se, ať se to týká úrazové ambulance, operačních sálů nebo lůžkových oddělení," řekla Mrázová.
    Obdobně na tom byli ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně (FNUSA). "Oproti jiným dnům jsme měli v neděli nárůst pacientů o sto procent. Převážně to byla střední a vážná zranění rukou a nohou. Kvůli náledí jsme ošetřili 60 pacientů. Z deseti přijatých k hospitalizaci bylo osm zlomenin, z toho krček stehenní kosti, bérec, paže nebo zápěstí," vyjmenovala mluvčí FNUSA Šárka Urbánková a dodala, že příjem pacientů s vážnými zraněními pokračuje i dnes.
    Zranění se týká všech věkových skupin obyvatel. "Pokud se lidé nevyvarují vycházení ven v oblastech, kde chodníky a cesty nejsou ošetřeny, pádů bude přibývat," dodala Urbánková.
    Plné ruce práce měli v neděli i záchranáři v Jihomoravském kraji. "Vlivem zhoršených klimatických podmínek jsme za celý den vyjížděli celkově k 283 případům a ošetřili jsme 132 úrazů. V Brně jsme dokonce museli požádat hasiče o pomoc při zapadnutí sanitky vlivem náledí. Potíže jsme měli i s příjezdem k pacientovi na Vyškovsku, kde nám ovšem pomohla okamžitá reakce příslušníka hasičského sboru," uzavřela mluvčí záchranářů Barbora Zuchová.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu