ZMĚNIT MÍSTO

Jaké k nám míří počasí? Šance na opravdovou zimu klesají

04.02.2014

Silné mrazy začaly s příchodem nového měsíce postupně ustupovat z evropského kontinentu. Do Skandinávie a většiny evropské části Ruska se tak po delší odmlce opět vrací mírnější zima, kdy se budou nejvyšší denní teploty povětšinou pohybovat v rozmezí od 0 do -10°C.

Za obnovení teplejšího klimatu může změna rozložení tlakových útvarů nad Evropou, které se v podstatě vrátí do stejné pozice jako tomu bylo po většinu předešlých týdnů. Severozápadu starého kontinentu bude dominovat oblast nízkého tlaku vzduchu, naopak na jih a východ od nás bude tlak ve vyšších hodnotách. Díky tomu se obnoví příliv teplejšího vzduchu z jižních směrů, a to nejen do České republiky. A při pohledu do kalendáře šance na delší nefalšovanou zimní dekádu pomalu ale jistě klesá.

V Severní Americe bude situace zcela opačná, arktický vzduch se totiž bude nadále vlévat na severoamerický kontinent. A právě to také přispívá k tvorbě Atlantických tlakových níží, které se pak díky převládajícímu západnímu proudění na severní polokouli postupně přesouvají k Evropě.

Dosavadní teplá zima však nezajišťuje teplé a slunečné léto. Může se stát, že právě v letním období budeme čelit častému proudění ze severozápadu či severu. Severovýchodní proudění by v období nejsilnějšího slunečního svitu takový problém nepředstavovalo, neboť suchý kontinentální vzduch se lehce prohřívá.

autor: Kamil Sojka

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu