ZMĚNIT MÍSTO

Olympijské Soči: moře a palmy s pozadím zasněžených velehor

05.02.2014

Tento pátek začínají v ruském Soči dlouho očekávané zimní olympijské hry. Přestože se bude soutěžit v zimních sportech, samotné město zimu příliš připomínat nebude. Sportovní událost roku totiž odstartuje celkem příjemné počasí, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat okolo 10°C, ukázat by se mělo také slunce. Vše bude podkreslovat Černé moře a palmy.

V kontrastu se tyčí majestátní Kavkaz, pohoří tyčící se do výšky přesahující 5 000 metrů. Nejvyšší horou Kavkazu je se svými 5 642 metry Elbrus.

Samotné olympijské hry se však budou konat na dvou místech – v Olympijském parku v přímořské oblasti a v horském středisku Krasnaja Poljana, které již leží v mnohem vyšších nadmořských výškách a od centra Soči je vzdálené přes 50 kilometrů.

Velkoměsto Soči s více než 320 000 obyvateli leží na samém jihu evropské části Ruska, vzdušnou čarou kolem 25 kilometrů od hranic s Gruzií. Černé moře také přispívá k mírnějšímu klimatu, mohutný Kavkaz pak působí i jako jakýsi štít. Zimy jsou zde mírné s teplotou kolem 7°C, v létě se tu denní maxima povětšinou pohybují mezi 25 až 30°C. Nejvýše tu rtuť teploměru vystoupala na konci července v roce 2000, a to na 39.4°C. Naopak nejchladněji tu bylo v závěru ledna předminulého století, konkrétně v roce 1892, kdy zde naměřili -13.4°C.

Pokud patříte mezi fanoušky ledního hokeje, náš národní hokejový tým odstartuje zimní olympijské hry ve středu 12. února od 21:00 proti Švédům, a to na stadionu Bolšoj, který nabízí místa pro 12 000 diváků. Druhým dějištěm ledního hokeje bude Šajba, o něco menší stadion s kapacitou 7 000 diváků. Oproti minulým zimním olympijským hrám v kanadském Vancouveru se tentokrát bude hrát na širokém kluzišti.

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu