ZMĚNIT MÍSTO

Tajemný kruh v Lužických horách

05.02.2014

Vyrazit na vyhlídkový kopec Dymník (515 m n. m.) s rozhlednou samo o sobě stojí za to. Přítomnost penzionu s hospodou přitažlivost místa ještě zvyšuje, bez ohledu na to jaké je roční období. Korunu však Dymníku nasadil rondel – zde novodobý kamenný kruh, který připomíná megalitické obřadní stavby.

Do tvaru astronomicky orientovaného kruhu o průměru třicet metrů zde byly seskupeny ručně otesané kamenné bloky, objevené při rekonstrukci kanalizace v Jiřetíně pod Jedlovou. Ušlechtilá krása žuly vyrůstá z bílého podkladu ve dvaadvaceti štíhlých pětimetrových obeliscích ostře proti modrému pozadí oblohy. Celý projekt, kterému se říká Strom života, působí jako reprezentant posvátné geometrie, symbolizující propojené póly, harmonii, soulad jednotlivostí celku ...

Abyste pochopili smysl stavby, je třeba vědět, co to rondel vlastně je. Jde o areál kruhového půdorysu z palisád a příkopů (bez budov), spadající do období eneolitu (mladší doba kamenná). Průměr rondelů se liší, resp. kolísá, od desítek po dvě stovky metrů. Obvykle býval areál usazen nad sídlištěm lidí, na dobrém rozhledovém místě. Názory na jeho funkci se různí. Zatím jej stále obklopuje aura tajemství. Patrně však spojoval účel jak rituální, tak společenský i obranný. V Evropě je známo přibližně sto rondelů. Zajímavý článek také zde.

Vztyčené kamenné prsty na Dymníku s váhou čtyři tuny jako by chtěly spojit zemi s nebem, což si nejlépe uvědomíte při pohledu zdáli. K tomu jedinečné rozhledové místo a máme tu novodobý spirituální symbol lužického podhůří, na který vyjdete od Rumburku po modré turistické značce pěšky resp. cyklotrase č. 3014, s kočárkem, na vozíku, ale také autem v zimě i v létě – rondel je pár kroků od parkoviště u hospody. Výhled je odtud za jasného dne parádní. Okružní procházka kolem rozhledny (volně přístupná, 82 schodů) je příjemná právě tak akorát na to, abyste se promrzlí těšili ke krbu na dobrou zdejší kuchyni, která byla vyhlášenou už v roce 1895, kdy se z roubeného statku stala výletní restaurace pro turisty.

www.portalrumburk.cz

 

text a foto: Dana Jakoubková

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu