ZMĚNIT MÍSTO

Tropické bouře se přehnaly přes Novou Kaledonii a Mauricius

06.02.2014

V Indickém a Tichém oceánu se v úvodu druhého měsíce letošního roku zformovaly dvě silnější bouře, přičemž jedna z nich má již období své největší slávy za sebou, naopak druhá by ještě měla zesílit. K žádným tragédiím by však dojít nemělo.

První bouře vznikla v Tichém oceánu, konkrétně v Korálovém moři poblíž Nové Kaledonie. Tropická bouře Edna nedosáhla příliv velké intenzity, rychlost větru dosahovala v maximech „jen“ kolem 80 km/h. Bouře se pohybovala jižním směrem, při postupu přes ostrovní území již ale začala výrazně slábnout a žádné výrazné problémy tedy tamním obyvatelům nepřinesla. Stejnou oblast před více než 14 dny zasáhla tropická bouře June, která poté v podobě tlakové níže přinesla silnější vítr a srážky zejména na sever Nového Zélandu.

Druhá bouře se zformovala o tisíce kilometrů dále směrem na západ v Indickém oceánu, severovýchodně od ostrova Mauricius, který patří k perlám nejteplějšího oceánu světa. Ve středu večer dosahoval vítr ve středu bouře rychlosti kolem 95 km/h, v dalších hodinách by ale ještě měl zesílit a není vyloučené, že tropická bouře Edilson dosáhne intenzity cyklónu. Systém by měl postupovat jihozápadním směrem, žádnou obydlenou oblast by však zasáhnout neměl. I samotný Mauricius by měl být bouří ušetřen, ta by o něj měla pouze zavadit svým okrajem.

 

autor: Kamil Sojka

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu