ZMĚNIT MÍSTO

Ochlazení zlepšilo podmínky ve skiareálech v ČR, návštěvnost roste

06.02.2014

 Praha 6. února (ČTK) - Ochlazení přineslo lyžařům lepší podmínky a přitáhlo více lidí do skiareálů. Sněhu ovšem na některých místech stále není mnoho. Část středisek tak ještě neotevřela všechny tratě. Vyplývá to z informací ČTK. Lyžaři musejí počítat s tím, že sněhová pokrývka většinou nepřesahuje 50 centimetrů.

    Například na západě Krkonoš v Rokytnici nad Jizerou je nynější návštěvnost podle tamních vlekařů až příliš velká. Rokytnický areál patří mezi ty, kde sněhu pořád není mnoho, takže z možných více než 22 kilometrů sjezdovek je dostupných sedm. Znatelně lépe je na tom Harrachov, kde lyžaři mohou využít šest ze sedmi kilometrů sjezdovek.
    Ve Špindlerově Mlýně v pátek uvedou do provozu černou sjezdovku ve Svatém Petru, na které se dosud lyžovalo pouze ve spodní části. V provozu tak budou všechny hlavní sjezdové tratě areálu. Na Černé hoře v Janských Lázních je otevřeno 11 kilometrů sjezdovek a upraveno je i 15 kilometrů běžeckých tratí. Sáňkařská cesta z vrcholu Černé hory je ale uzavřená.
    Na Ještědu byl dnes otevřen Slalomák, uzavřená zůstává jen sjezdovka Pod lany, takže je v provozu přes šest kilometrů tratí. V Jizerských horách panují velmi dobré podmínky na Tanvaldském Špičáku či Severáku.
    Ačkoli není sněhová pokrývka na horách většinou vysoká, třeba v Říčkách v Orlických horách leží na sjezdovkách až 80 centimetrů technického sněhu. Otevřeny jsou asi čtyři kilometry tratí. Lyžuje se také v Červené Vodě nebo Čenkovicích a lidé se mohou vypravit i do níže položených středisek v Hlinsku, Přívratu nebo do areálu Peklák. V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem je v provozu asi 8,5 kilometru sjezdovek.
    Kvůli nedostatku sněhu se zatím nelyžuje v Lužických horách na Jedlové, ale v provozu je nedaleký areál v Horním Podluží. V Krušných horách hlásí ideální podmínky, hlavně díky umělému zasněžování, například střediska Telnice nebo Klíny. Klínovec má otevřenou většinu sjezdovek a v areálu Boží Dar - Neklid je v provozu sjezdovka Karásek a vlek F, sedačková lanovka se sjezdovkou Moser i vlek za hotelem Praha. Na Bublavě je v provozu téměř celý areál kromě černé sjezdovky. Na Bouřňáku provoz komplikuje spor o nájem pozemků, v provozu je pouze Údolíčko a dětský vlek Mikeska.
    Na Šumavě mohou lyžaři vyrazit do středisek Špičák, Nad Nádražím, Belveder či Samoty. Na Špičáku se lyžuje na třech sjezdovkách, otevřen je i snowpark. Desítky centimetrů sněhu jsou i na Lipně, Kvildě a Horní Vltavici, zlepšily se také podmínky na zadovské Kobyle. Na Lipně je k dispozici osm kilometrů sjezdových tratí.
    Ve středních Čechách jsou ideální podmínky v areálu Monínec, v Chotouni a na Šibeničním vrchu. Naopak areál v Kvasejovicích letos zřejmě vůbec neotevře a po celou zimu bude asi zavřený také příbramský Padák. Na Vysočině je od minulého týdne otevřeno asi 14 lyžařských sjezdovek. Největší výběr mají lyžaři na Žďársku a na Jihlavsku. V Jeseníkách jsou kromě Červenohorského sedla, které je závislé na přírodním sněhu, v provozu všechny větší areály. Běžkaři se ale mohou prohánět pouze na trati mezi Ovčárnou a Švýcárnou.
    V Beskydech hlásí vlekaři příznivé podmínky. Všechny sjezdovky jsou zasněžené třeba ve Ski Bílá a slušné lyžování nabídne i SkiPark Gruň ve Starých Hamrech. Kvalitní podmínky najdou lyžaři také na Kohútce v Javorníkách, Kyčerce, Razule či ve Velkých Karlovicích. Dobré podmínky jsou i ve Stupavě nebo na svahu ve Zlíně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu