ZMĚNIT MÍSTO

Na Božím Daru jsou dobré sněhové podmínky pro běžkaře

07.02.2014

I přes letošní mírnou zimu hlásí Boží Dar v Krušných horách velmi dobré sněhové podmínky nejen pro sjezdové, ale i běžecké lyžování. Toto nejvýše položené město v České republice je vyhledávané jak milovníky zimních sportů, tak turisty po celý rok. Příznivcům bílé stopy nabízí Boží Dar desítky kilometrů běžeckých stop, sjízdné a schůdné jsou v zimě i naučné stezky.

Aktuální stav běžeckých tratí

Běžecké stopy jsou bez problémů sjízdné po zpevněných lesních cestách. „V provozu je okruh Ježíškovy cesty a sjízdné jsou trasy ve směru k hraničním přechodům Hubertky a Tellerhäuser. Upraveny jsou i běžecké tratě k Plešivci a Abertamům. Další sjízdná trasa je na šestikilometrovém okruhu nad skiareálem Novako s nájezdem od parkoviště Kapka,“ informuje Marek Smitka z božidarského Infocentra. Sjízdné jsou i okruhy přes Boží Dar, okolo Mysliven a dvoukilometrový okruh z Božího Daru na německý Fichtelberg. Pan Smitka ještě dodává, že milovníci bílé stopy mají možnost přispět na úpravu běžeckých tratí zakoupením tzv. butonu (placka, odznak) v božidarském Infocentru. Týdenní placka vyjde na 100,-Kč a sezónní na 300,- Kč. V letošní zimní sezoně budeprovázet na tratích běžkař a olympionik Jiří Žahourek, reprezentant ČSSR z let 1973-76 a běžkařka a olympionička Iveta Knížková, reprezentantka ČSSR, ČSFR a ČR v letech 1987-95.  

Sjezdovky na Božím Daru a Klínovci

Ve skiareálu Boží Dar - Neklid bude o tomto víkendu v provozu sedačková lanovka, vleky za Prahou, velká poma a VL 1000. Dobré lyžovaní nabízí uměle zasněžené sjezdovky za Prahou, u Pomy II, Moser a Karásek II. „Provozní doba areálu na Božím Daru je od 9 do 16 hodin. Pro  návštěvníky jsou připravena velkokapacitní centrální parkoviště a lyžaři mohou využít zdarma i parkování přímo u areálu nebo přibližovací vlek za hotelem Praha.  Skiareál Boží Dar - Novako bude v provozu od 9 do 16.30, s večerním lyžováním od 19 do 20.30 hodin,“ upozorňuje Marek Smitka a dodáví, že podle povětrnostních podmínek bude v provozu i oblíbená jízda na duších, takzvaný snowtubing. Návštěvníci Božího Daru mohou také využít půjčoven lyžařského vybavení a služeb lyžařských a snowbordových škol přímo na Božím Daru a na Klínovci.

Rozhledna na Klínovci

O víkendu bude v době od 9 do 17 hodin v provozu rozhledna na Klínovci, odkud je za příznivého počasí nezapomenutelný výhled do širokého okolí. Rozhledna vysoká 24 metrů, stojí ve výšce 1 244 metrů nad mořem a je nejvýše položenou stavbou v Krušných horách. Má tvar osmibokého jehlanu a vybudovaná byla v roce 1884. Po mnoha letech chátrání a po náročné rekonstrukci byla rozhledna na Klínovci opět otevřena loni na podzim. Vstupné na rozhlednu je pro dospělé 25 korun, pro děti do 7 let zdarma, rodinné vstupné je 50 korun.

Text a foto: Běla Nedorostová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu