ZMĚNIT MÍSTO

Bude až 10 nad nulou! Víkendové počasí s výhledem do nadcházejícího týdne

06.02.2014

Ač se nám to nezdá, nacházíme se aktuálně v zimním kvartálu. Teploty vzduchu, zejména na Ostravsku, však na počátku týdne šplhaly až k 10 °C a na horách je většinou jen symbolická sněhová pokrývka (podle měření ČHMÚ z 6. 2. v 6 UTC ležela na Lysé hoře jen nesouvislá sněhová pokrývka, na Luční boudě 70 cm). Proto určitě nebudou potěšeni ti, kteří stále nedočkavě čekají na pravý příchod zimy, neboť v následujících dnech by se teploty měly v noci pohybovat v okolí bodu mrazu, přes den nad ním.

Dnes, 6. února 2014 v 18 UTC, bylo nad Českem převážně jasno až skorojasno, jen na horách a na Vysočině převažovalo zataženo nízkou oblačností či mlhami. Teploty se pohybovaly v rozmezí od -1 do 3 °C, ve středních Čechách až 6 °C. Vítr vál z jižních směrů nebo byl proměnlivý a jeho rychlost většinou nepřekračovala 4 m/s, na horách 10 m/s.

Stále u nás převládá teplé jihozápadní proudění. Západně od jižní Skandinávie se aktuálně nachází oblast s nižším tlakem vzduchu, s níž související frontální systémy by nás měly zasáhnout během zítřejšího dne. Na přelomu soboty a neděle území České republiky ovlivní okluzní fronta.

pátek bude převážně oblačno až zataženo, ojediněle přechodně protrhání oblačnosti na polojasno. Vyskytovat se bude slabý občasný déšť či ojedinělé mrholení, i mrznoucí, v nejvyšších polohách půjde o sněžení. Denní maxima očekávejme v rozmezí 2 až 6 °C, ojediněle až 10 °C. Vítr bude mít zpočátku jižní až jihovýchodní směr, postupně se od západu stočí na jihozápadní. Jeho rychlost bude 2 až 6 m/s, na východě 5 až 10 m/s s nárazy až 15 m/s, na horách do 25 m/s.

sobotu se můžeme těšit na oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku dne ještě polojasno až oblačno. Počítejme také s občasným deštěm či mrholením, v nejvyšších polohách se sněžením. Noční minima poklesnou na -2 až 2 °C, denní maxima se budou pohybovat od 4 do 8 °C, ojediněle až 10 °C. Zpočátku povane jihozápadní vítr, který se během dne bude měnit na jihovýchodní. Jeho rychlost očekávejme 2 až 6 m/s.

Nedělní počasí bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy, která se k večeru od západu protrhá až na polojasno. Neměl by nás zaskočit ani občasný déšť, ve vyšších polohách půjde o sněžení. Noční teploty klesnou k -1 až 3 °C, přes den se vyšplhají na 3 až 7 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Na začátku příštího týdne by se neměla udát žádná výrazná změna, proto by mělo být oblačno až zataženo, ojediněle i polojasno s občasným deštěm či přeháňkami, které budou na horách sněhové či smíšené. Nejnižší noční teploty -2 až 3 °C, nejvyšší denní vystoupají ke 3 až 8 °C.

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

autor: Václav Smolka

 

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu