ZMĚNIT MÍSTO

V České republice bude stále teplo, V Káhiře leží okolo 5 cm sněhu. Ale ve které?

07.02.2014

Letošní zima je čímkoliv, jen ne sama sebou. Nebýt horských oblastí, kde přeci jen nějaký ten přírodní sníh napadl, nebylo by po zimě vidu ani slechu. Vyjma krátkých záchvěvů zatím zimní období v podstatě ani nezačalo a nejbližší dny žádnou změnu nepřinesou. Právě naopak, druhý únorový víkend bude ve střední Evropě ve znamení teplého počasí, kdy se nejvyšší denní teploty budou šplhat až k 10°C. Také na horách by denní maxima měla být v kladných hodnotách.

Nad Britskými ostrovy se v nejbližších dnech bude nacházet střed tlakové níže, Irsko i Velkou Británii tak opět čeká větrné počasí. U nás nijak zvlášť větrno nebude, jihozápadní proudění ale bude hnát rtuť teploměru vysoko nad bod mrazu. Obloha se ale bez mraků neobejde, jarní idylka nás tedy nečeká.

Zcela opačná situace bude panovat v Káhiře, která oproti České republice navíc leží blíže k rovníku. Zatímco u nás budou teploty povětšinou nad 5°C a se silnější sněhovou pokrývkou se setkáte v podstatě jen na některých horách, v Káhiře leží okolo 5 cm sněhu a v nejbližším období zde budou denní teploty okolo 0°C.

Řeč ale samozřejmě není o egyptské metropoli, nýbrž o dvou a půl tisícovém městě v jižním cípu amerického státu Illinois. Americká Káhira sice leží na téměř stejné zeměpisné šířce jako hlavní a největší město Egypta, tím však podobnost končí. Žádné pouště kolem jihoillinoiského města nejsou, moře na severu také chybí a převládající tlaková výše přinášející po celý rok minimum srážek a maximum slunečního světla je také pasé.

Cairo v Illinois je díky své poloze častým terčem vpádů ledového vzduchu ze severu, které jsou pro severoamerický kontinent typické. Díky tomu tu sníh ani mráz není ničím neobvyklým. Nejnižší teplotu tu naměřili v roce 1985, kdy rtuť teploměru spadla na -24°C. Naopak nejtepleji zde bylo v roce 2012, a to +42°C. V metropoli Egypta je naopak sníh a mráz opravdovou vzácností, za to úmorná vedra ne – v letních měsících se tu odpolední teploty většinou pohybují okolo 40°C.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu