ZMĚNIT MÍSTO

Anglii dál sužují mimořádné povodně, lidé se zlobí na úřady

07.02.2014

 Londýn 7. února (ČTK) - Mimořádné povodně, které více než měsíc sužují jihozápadní Anglii, si dnes vyžádaly evakuaci kolem 140 domácností za pomoci armády. Plánují se další evakuace. Vybudované hráze v jejich vesnicích již totiž nejsou s to zastavit přívaly vody. Lijáky a vichry mají přitom pokračovat i o víkendu. Obyvatelé podle webu BBC obviňují úřady, že je nechaly na holičkách.

    Povodňová pohotovost platí na stovkách míst. Záchranáři museli pomoci 37 žákům, jejichž autobus podle BBC uvízl v rozbouřené vodě u obce Faringdon v hrabství Oxfordshire. Tisíce lidí jsou již více dní bez elektřiny. Narušena je silniční, někde i železniční doprava. Policie dnes zadržela tři muže, kteří využili evakuací ke krádeži v jedné farmě v oblasti Moorland.
    Zatopené oblasti dnes odděleně navštívili premiér David Cameron a šéf vládní agentury pro životní prostředí Chris Smith, který se stal terčem kritiky postižených obyvatel. Úřady podle nich nepodávaly potřebné informace a neprováděly preventivní opatření. Podle BBC se také zlobí, že se loni nevybudovaly odtokové strouhy, jak předtím slíbil Smithův úřad.
    "Nepřijel se sem omluvit. Právě to tady ale měl udělat," řekl podle BBC po setkání se Smithem jeden z obyvatel Somersetu. Smith podle rozzlobeného muže nechal obyvatele místních vesnic na holičkách. Poslanec za vládní konzervativce Ian Liddell-Grainger vyzval Smitha, aby podal demisi. Smith to odmítl. Jeho agentura podle něj při nynějších povodních fungovala dobře.
    Cameron ujistil obyvatele, že vláda pro obnovu zatopených oblastí udělá vše, co bude v jejích silách. Bude to podle něj ale trvat delší dobu, protože země zažívá mimořádně špatné počasí.
    Vesničany v zatopených oblastech nedávno pobouřil Smith tvrzením, že je nutné si vybrat, zda se mají chránit města či venkov, protože chránit obojí je příliš drahé.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu