ZMĚNIT MÍSTO

Lidé chtějí ušetřit, topí i železničními pražci. Pomohla by kotlíková dotace.

11.02.2014

Mnoho z nás jezdí o víkendu z měst na venkov odpočinout si na čistý vzduch. V zimě však můžeme být nepříjemně překvapeni. Místo svěžího vzduchu se dočkáme pouze vesnice zahalené do hustého štiplavého dýmu.

Zatímco města jsou kompletně plynofikována a sídliště jsou vytápěna velkými centrálními zdroji s filtry, které minimalizují množství unikajícího prachu a škodlivých plynů, na venkově topí mnoho lidí dřevem nebo relativně levným hnědým uhlím, jehož spalováním se do ovzduší dostává značné množství popílku a škodlivin, zejména oxid siřičitý. V posledních letech se navíc k topení uhlím vrátila i většina obyvatel plynofikovaných obcí, protože cena plynu rapidně vzrostla. Hnědé uhlí a dřevo jsou v současnosti zdaleka nejlevnějšími palivy pro vytápění. Někteří spoluobčané se uchylují dokonce ke spalování komunálního odpadu, jehož zplodiny jsou ještě mnohem nebezpečnější. Stejně rizikové je spalování železničních pražců nebo lakovaného dřeva, například ze starých oken nebo dveří.

V zimním období dochází často k teplotním inverzím, kdy téměř nedochází rozptylu škodlivin a ty se postupně hromadí na místě. Nejhorší situace bývá v obcích nacházejících se v údolích, která jsou špatně "odvětrávána". Takové vesnice jsou za inverzních situací doslova utopeny ve smogu.

Řešení této nepříznivé situace je poměrně obtížné. Lidé s nižšími příjmy si nemohou dovolit vrátit se zpět k topení drahým plynem. Mnohé obce navíc ještě nebyly plynofikovány. Topení elektřinou je též finančně velmi náročné. Jedním z řešení může být snížení emisí škodlivin při spalování pevných paliv v kotlích. V Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji již přistoupili k tzv. kotlíkovým dotacím. Lidem, kteří si o dotaci požádají, je poskytnut významný finanční příspěvek na nákup ekologických kotlů na pevná paliva. Spalováním uhlí v těchto moderních kotlích se do ovzduší uvolňuje pouze minimální množství zdraví škodlivých látek. O zavedení kotlíkových dotací uvažují také v Jihočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Pokud chceme účinně chránit naše ovzduší, bylo by do budoucna vhodné poskytnout možnost této dotace všem obyvatelům České republiky, kteří topí pevnými palivy.

 

text: Jan Kyselka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu