ZMĚNIT MÍSTO

Velkoměsto versus maloměsto: Atény versus Atény

10.02.2014

Atény zajisté patří k nejznámějším městům Evropy. Metropole nejjižnějšího balkánského státu - Řecka - je domovem pro více než 700 000 lidí a leží na poloostrově Attika na pobřeží Saronského zálivu. Celkově ale v okolí řeckého hlavního města žije kolem 4 milionů obyvatel, tedy zhruba třetina celkové populace Řecka. Ve sportu zřejmě významnějšího města není, v Aténách totiž začaly letní olympijské hry, a to v roce 1896. Na řeckém území se také konaly XXVIII. letní olympijské hry v roce 2004.

V řeckém velkoměstě, stejně jako ve zbytku jižního Balkánu, panují teplá a suchá léta, díky tomu společně s Egejským a Krétským mořem patří k turisticky vyhledávaným destinacím. Sníh v Řecku přesto není ničím až tak vzácným, mohou za to ale vysoká pohoří, která pokrývají většinu jeho území. Asi netřeba představovat nejznámější a zároveň nejvyšší horu Řecka, kterou je Olymp, jenž se tyčí do výšky 2 917 metrů. Od Atén je vzdušnou čarou vzdálen zhruba 400 kilometrů.

V samotných Aténách nicméně sníh nebývá zrovna obvyklou ozdobou zimní krajiny, teploty tu povětšinou zůstávají vysoko nad bodem mrazu. V letním období tu naopak častým společníkem bývají vedra a jasná obloha. Atény jsou také držitelem nejvyšší naměřené teploty v Evropě, která činí 48°C a naměřená byla v červenci roku 1977.

Zatímco u nás ale v těchto dnech narazíte spíše na rozkvetlou květinu než závěje, v Aténách nyní leží přes 10 cm sněhu a nejvyšší teploty se drží kolem 0°C, chladnější počasí by mělo vydržet i v dalších dnech. Pokud ale chcete vidět takto zasněžené Atény, budete si muset zakoupit letenku do Spojených státu amerických. Pod sněhem jsou totiž americké Atény, respektive třiadvacetitisícové město Athens na jihu amerického státu Ohio.

Přestože obě města, Atény i Atény, leží prakticky ve stejné vzdálenosti od rovníku, klima mají rozdílná. Ohijské město leží na východě USA, pod oblastí Velkých jezer, často tedy stojí v cestě chladnému vzduchu ze severu. V zimním období tu tedy silné mrazy ani sníh oproti Řecku nejsou svátkem. Také je zde mnohem více stromů, což samozřejmě mimo jiné dovoluje na srážky mnohem příznivější prostředí.

V zimě se zde teploty v průměru pohybují kolem bodu mrazu, naopak v létě okolo 23°C. K nejchladnějším měsícům patří leden, kdy zde také bylo naměřeno rekordní minimum – v roce 1984 tu rtuť teploměru klesla na -31.1°C. Naopak nejtepleji zde bylo v červenci roku 1988, a to rovných 40°C. V zimě tu také v průměru leží 10 cm sněhu, v řeckých Aténách se naopak spíše setkáte s 0 cm.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu