ZMĚNIT MÍSTO

Hladina Temže v Anglii dosahuje po lijácích rekordních výšek

10.02.2014

 Londýn 10. února (ČTK) - Jihozápadní Anglii dále sužují rozsáhlé povodně, které vyvolaly vytrvalé lijáky, a hladina Temže dnes dosahuje rekordních úrovní. V hrabství Surrey u Londýna voda podle webu BBC ohrožuje 2500 domů a situace je podél Temže vážná také ve vedlejším hrabství Berkshire.

   Dnešek má být podle místních meteorologů nejsušším dnem týdne, ale hladiny řek se budou asi i nyní dále zvedat v důsledku další přitékající vody z dosavadních silných dešťů. Život lidí je podle BBC ohrožen například v Somersetu. Některá měření podél Temže ukazují nejvyšší hodnoty od 80. let minulého století.
    "Vidíme, jak se Temže dále zvedá a bude to pokračovat, rozhodně v nejbližších dnech. Na úterý a středu se předpovídají další deště," řekl BBC představitel agentury pro životní prostředí Howard Davidson.
    Armáda pomáhala v noci na dnešek budovat v postižených oblastech hráze ve snaze odklonit záplavové vody od lidských obydlí. Podle úřadů jsou nyní životy lidí ohroženy na nejméně 14 místech jihozápadní Anglie. Povodně také způsobily velká zpoždění některých pravidelných vlakových spojů.
    "Temže se zvedá na úrovně, jaké jsme neregistrovali velmi mnoho let. Přes noc se to zhoršilo. Nejedná se jen o záplavy, je to i spodní voda. Půda je tak nasycená, že z ní vystupuje voda. Takže je to těžké," řekl podle BBC Robin Gisby, který monitoruje situaci pro místní železnici.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu