ZMĚNIT MÍSTO

Adelaide čekají vedra i prudké ochlazení

11.02.2014

Adelaide je hlavním a zároveň i největším městem australského státu Jižní Austrálie. V rámci celého australského kontinentu je na pátém místě. Žije zde podobný počet lidí jako v Praze, tj. přes 1 300 000 osob. Díky své poloze na jihu území tu v létě bývají častým společníkem úmorná vedra, která jihoaustralskou metropoli doprovázela zejména v prvním měsíci letošního roku.

Velmi vysokých teplot se nicméně obyvatelé Adelaide dočkají i v první polovině tohoto týdne, kdy by denní maxima měla atakovat hranici 40°C. Hned na startu druhé poloviny týdne by ale měly dorazit srážky a nejvyšší denní teploty by měly spadnout k 30°C. Únorový rekord by ale překonán být neměl, 14. února 2004 zde naměřili druhou nejvyšší teplotu, která činila 44.3°C. Nejvýše tu rtuť teploměru vyšplhala závěrem ledna roku 2009, a to na 45.7°C.

Nejzamračenejší a nejdeštivější počasí bude panovat na severu Austrálie, kde se projevují monzuny. S častými dešti také souvisí vyšší vlhkost vzduchu a s tím je spojené dusno. Situaci zde navíc občas komplikují také tropické bouře.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu