ZMĚNIT MÍSTO

Kočky v zimě. Je pravda, že milují teplo a zimu nesnesou?

11.02.2014

Traduje se, že kočky milují teplo. Ne všechny ale vyžadují neustálé teplo domova. Jsou kočky a kocouři, kterým pobyt venku během zimy nevadí, zvlášť, když se mají na noc kam vracet. Jiné je to ale u koček žijících výhradně v domácnosti a v paneláku. Ty zimu většinou nesnášejí, nejsou na ni zvyklé. I když kočka skutečně není tak úplně přizpůsobena životu venku jako jiná zvířata, neznamená to, že by venku v zimě strádala. Samozřejmě ale jen pokud je zdravá a tím pádem i odolná. Kočkám, které jsou zvyklé na nižší teploty, naroste stejně jako u jiných zvířat žijících v přírodě, na zimu hustý kožíšek.

Zdravým kočkám zima nevadí?

Dlouhý pobyt venku může způsobit některým kočičkám onemocnění. To se ale týká spíš koček, které nemají přísun vyvážené stravy a dobré zázemí. Dospělá kočka, která dostává ve stravě dostatek vitamínů a potřebných živin, má i dostatek energie. Taková kočka je odolná a snáší mnohem lépe zimu než kočky ponechané napospas přírodě. Organismus a imunitní systém toulavých koček je většinou v důsledku nevyvážené stravy a tedy i nedostatku vitamínů a potřebných živin, oslabený. Proto jsou toulavé kočky často nemocné, snáze chytí infekci a ztrácejí srst. Jsou totiž odkázané na to, co si uloví, najdou nebo co jim kdo dá. Jako krmivo pro kočky jsou vhodné gralule nebo kapsičky, které mají vyvážený poměr živin. Dobré je také kočce uvařit například drůbeží maso, kůži či rybu, vše samozřejmě bez soli a cukru. Ochucovadla zvířátkům škodí. Kočky mají rády i syrové vnitřnosti. Vše bychom ale měli podřídit věku a životnímu stylu kočky.

Kočky nemají rády déšť a sníh?

Kočkám asi ze všeho nejvíc vadí mokro, sníh a vlhko. Pozoruji to i na našem dvouletém kocourkovi. Když vleze do sněhu nebo šlápne do vody, otřepává si pak packy, aby z nich setřásl vodu a sníh. Vypadá při tom docela legračně. I přesto ale tráví v zimě většinu času venku. A to navzdory tomu, že má dobré rodinné zázemí. Doma má dva pelíšky - jeden noční na verandě, a druhý v houpacím křesle u kachlových kamen, kde tráví čas během dne, pokud je doma. Každý den, když se probudí a dostane najíst, vyžaduje jít ven, ať je jakékoli počasí, snad kromě deště. Domů se ale vrací rád.

Výkyvy teplot nesvědčí kočkám ani lidem

Velké teplotní rozdíly, kterým čelíme poslední dobou čím dál častěji, mají neblahý vliv nejen na člověka, ale na celou přírodu, tedy i zvířata. Náhlé změny podnebí ovlivňují náladu i fyzickou kondici a mohou přinášet různé potíže i zvířatům. Často se u nich vyskytují dokonce podobné nemoci jako u lidí. V mrazech a sychravém počasí mohou zejména starší kočky trpět například nachlazením nebo artrózou. Kočky, které jsou zvyklé spát venku, by měly mít v zimě pelíšek umístěný výš nad zemí, kde je tepleji. Vchod do pelíšku nebo domečku by měl být orientován na jih nebo na východ, aby dovnitř nefoukalo a nejlépe chráněn přístřeškem nebo stěnou. Během silných mrazů je vhodné kočičí domek zateplit.

Aby byla kočka zdravá

Říká se, že kočky mají mlsný jazýček. Co jim tedy dopřát, aby byly zdravé a chutnalo jim. A jak se starat o koťátka, která jsou odebrána matce příliš brzy? Koťatům ani dospělým kočkám by se nemělo dávat kravské mléko, i přesto, že jim chutná. Obsahuje totiž laktózu - mléčný cukr, který kočičí organismus nedokáže zpracovat. Kočka pak může mít problémy s trávením, což často vede k onemocnění nebo oslabení imunitního systému. Kravské mléko bychom tedy kočkám měli dávat jen ve vyjímečných případech, například když kotě nemůže pít od matky. Vhodnější je použít místo kravského mléka speciální sušené mléko určené pro kočky. Ani u koček bychom neměli zapomínat na vodu, která je stejně jako u ostatních zvířat důležitá pro činnost ledvin. V období mrazů bychom ale neměli kočce dávat jídlo ani vodu ven kvůli zamrznutí.

Text a foto: Běla Nedorostová



Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu