ZMĚNIT MÍSTO

Čech žijící v Tokiu: Japonsko se po sněhové bouři vrací do běžného života

11.02.2014

Sněhová kalamita, která o víkendu zasáhla střední a východní část Japonska, už je minulostí. Nejsilnější sněhová bouře za posledních 45 let si vyžádala zhruba desítku obětí a mnoho zraněných. Na ostrově byla ochromena letecká, železniční i silniční doprava a na dvacet tisíc domácností se ocitlo bez elektřiny, tepla a vody.

 

Kvůli silnému sněžení nevzlétly stovky letadel a cestující zůstali odříznuti od zbytku světa. Meteorologové vyzvali obyvatele, aby neopouštěli své domovy, nebo jen v nejnutnějších případech. Přestaly jezdit rychlostní vlaky a uzavřeny byly i některé dálniční úseky. Sněžení provázel silný vítr a vlny na rozbouřeném moři. O něco mírnější kalamita se na východě Japonska odehrála i loni v polovině ledna, také během víkendu.

„Od včerejška se sníh už rozpouští a život se pomalu vrací do normálu. Městská doprava funguje jako běžně a letiště Narita už také odbavuje,“ sděluje v pondělí po poledni středoevsropského času, Ing. Martin Horký, Čech, žijící v Tokiu. „Při teplotách, které v japonské metropoli panují, nebude po sněhu v úterý už ani památky. Každý rok v Tokiu sněží, minulý rok tu byla podobná kalamita, nicméně napadlo o několik centimetrů sněhu méně, takže média to tolik nerozebírala jako nyní,“ dodává.

Letecké společnosti zrušily o víkendu stovky mezinárodních i vnitrostátních letů v několika japonských městech. Většina cestujících své cesty odložila nebo si nechala letenky proplatit.

text: Běla Nedorostová

foto: autorka a thinkstock.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu