ZMĚNIT MÍSTO

Den svatého Valentýna. Kde bude k lásce hřát i slunce a kde naopak mrznout?

13.02.2014

Po Vánocích a oslavách Nového roku se především ve Spojených státech amerických mužská část populace připravuje na svátek zamilovaných, který připadá na 14. únor, ani v USA se však nejedná o oficiální státní svátek. V komerčním smyslu je ale k vidění až až, a to nejen v Americe, ale v posledních letech také v Evropě (zejména té západní) a Austrálii.

Samotná podstata svatého Valentýna je oslava lásky a náklonosti mezi intimními partnery. Symbolem lásky bývají květiny, různé dary, cukroviny a prakticky vše s tématikou srdce. Nicméně ženy mají po svatém Valentýnu další den, kdy jim bývá vyznávána náklonost a jiné, a to Mezinárodní den žen, který připadá na 8. březen. Toto datum ale bylo ustálené až v 50. letech minulého století, do té doby se MDŽ slavil již 28. února.

Vraťme se ale ke dni svatého Valentýna. Svátek zamilovaných je pro spoustu lidí spojen s chladným počasím, neboť se slaví v poslední třetině zimy, tedy alespoň v rámci severní polokoule, kde také žije většina pozemšťanů. Nejvyšších teplot se v Den lásky jako každý rok dočkají v Austrálii (na většině kontinentu bude více jak 30°C), naopak nejnižších v Kanadě, rozlohou druhé největší zemi světa čítající jen kolem 32 000 000 obyvatel.

Nejpestřejší počasí bude na den partnerů panovat ve Spojených státech. Na severu čtvrtého nejrozlehlejšího státu světa, konkrétně v oblasti Severní Dakoty, Minnesoty a Wisconsinu, budou teploty zůstávat pod bodem mrazu, denní maxima budou místy pod -10°C. V celé severní polovině USA by pak denní hodnoty měly zůstat do +10°C. Naopak na jihu mohou počítat s letními teplotami, na jihu Kalifornie a Texasu by mělo být až kolem 25°C.

V Evropě bude páteční den ve znamení pokračující mírné zimy, silné mrazy se budou vyhýbat celému starému kontinentu. Nejtepleji bude ve Středomoří s teplotami až kolem 15°C, naopak nejchladněji bude na severu Skandinávie, kde by denní hodnoty neměly překračovat -2°C. Otázkou je, zda-li ještě do Evropy zima vůbec zavítá, přeci jen již bude polovina února za námi, den se prodlužuje a slunce začíná pomalu ale jistě promlouvat. Stát se může cokoliv, jisté však je, že zima 2013/2014 k těm chladnějším rozhodně patřit nebude. Ale hlavy vzhůru, za 10 měsíců začíná další meteorologická zimní sezóna...

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu