ZMĚNIT MÍSTO

Lyžování v době kamenné a bobování ve Svatém Mořici. Jak vznikaly populární sporty?

13.02.2014

Zima a s ní spojené sporty patří k velmi oblíbeným. Navíc v těchto dnech slaví svůj velký svátek v podobě zimních olympijských her v Soči. Jaké jsou však dějiny různých sportovních odvětví, ve kterých se nyní budou odehrávat mezinárodní klání? Pojďme se podívat na historii některých z nich…

Lyžování:

Předchůdci dnešních lyží byly sněžnice, které se používaly již v době kamenné k chůzi po sněhu. Využívaly se k dopravě, lovu a vojenským účelům, zejména rychlejšímu přesunu vojenských jednotek. Postupem času se jejich plocha zúžila a prodloužila a bylo využito jejich parametrů ke klouzavému pohybu po sněhu. Až do počátku druhé poloviny 19. století se k lyžování používala pouze jedna hůl a obuv se připevňovala k lyžím řemeny. Rozvoj lyžařského sportu je spojen s norským krajem Telemarken. Obyvatelé pěstovali lyžařský sport nejen účelově, ale pořádali i pravidelné závody.

Z tohoto kraje také pocházel Sondre Norheim, kterému je přisuzován vynález vázání, umožňujícímu lyžařům při sjezdu zatáčet. Tedy vázání, kdz je k lyži připevněna pouze špička boty. Byl horlivým propagátorem lyžování a díky němu bylo lyžování obohaceno o řadu dalších prvků včetně používání dvou holí. Za počátek moderního sportovního lyžování se považují lyžařské závody v Tromsö v Norsku v roce 1843. V roce 1877 byl v Kristiánii ( dnes Oslo ) založen první lyžařský klub, spojený se založením lyžařské školy. Tento klub organizoval od roku 1879 závody, které byly do první světové války neoficiálním mistrovstvím Evropy. Průkopníkem sportovního lyžování se stal norský badatel Fridtjof Nansen, který podnikl výpravu Grónskem na lyžích v roce 1888. Mezinárodní lyžařská federace byla založena v roce 1924. Na prvních zimních olympijských hrách v Chamonix se závodilo v běhu na 18 a 50 km, dále ve sdruženém závodě a severské kombinaci. Další soutěže byly přidávány a jejich podoba se měnila až do dnešní doby. Základními dvěma odvětvími jsou alpské lyžování ( dříve sjezdové ) a severské, které zahrnuje běh na lyžích, skoky na lyžích a severskou kombinaci, která obnáší běh i skoky. Samostatným odvětvím je biatlon, kombinující běh na lyžích se střelbou.

Boby:

U zrodu bobování stojí Švýcaři, kteří si během 19. století přidali řídící mechanismus na obyčejné sáně, aby si lépe užili zimních radovánek ve Svatém Mořici. Zde se pak také v roce 1897 uskutečnily první bobové závody a vznikl zde i první bobový klub. Původně byly boby dřevěné, teprve později došlo na modernější materiály. Od roku 1923 existuje Mezinárodní federace bobového a skeletonového sportu a od roku 1924 se boby stávají také olympijským sportem, nejdříve jako čtyřboby. Dvouboby byly přidány v roce 1932 na olympiádě v Lake Placid. Od roku 1952 existuje pravidlo, upravující celkovou váhu bobu a posádky a od roku 1980 přibyly k ostatním soutěžím, jako jsou olympijské hry, MS a ME také závody světového poháru. Ženské bobování se poprvé objevilo na olympiádě až v roce 2002 na základě vstupu ženských posádek na závody do Evropy a Severní Ameriky.

 

Zítra se podíváme na historii dalších olympijských sportů - krasobruslení a ledního hokeje.

 

autor: Anna Hrušková

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu