ZMĚNIT MÍSTO

Záchrana desetileté dívky z propadajícího se ledu. Policisté si pomohli svázanými svetry

13.02.2014

Nedávno jsme zde psali o varování meteorologů před vstupem na led. Může být tenký a pak je blízko k boji o život. Přesvědčila se o tom i desetiletá holčička z Tábora, kterou naštěstí zachránili policisté, kteří si při záchraně vypomohli svázanými svetry.

Cestu domů si chtěla zkrátit přes zamrzlou hladinu rybníku. Neuvědomila si, že tající led ji už nemusí udržet.
Krátce před půl čtvrtou hodinou odpolední včerejšího dne přijímá operační středisko táborské policie cestou linky číslo 158 naléhavé oznámení. „Asi 20 metrů od hráze se na zamrzlé hladině rybníku Komora u táborského Sídliště nad Lužnicí nachází malé dítě. Led se pod ním probořil, dítě se vyškrábalo zpět, leží na břiše a volá o pomoc“.

Operační důstojník zprávu okamžitě předává dalším složkám IZS a na místo určení neprodleně vysílá dvě policejní hlídky. Do uvedeného prostoru vedle sídliště se okamžitě natáčí bezpečnostní kamery města.
Jako první na místo přijíždí policejní hlídka táborského obvodního oddělení ve složení pprap. Miroslav Borůvka a nstržm. Jaroslav Král. Díky výborné místní znalosti volí policisté nejkratší možnou trasu a po polní cestě se dostávají přímo ke hrázi rybníku. Na zamrzlé hladině vidí ležet malou dívku, je promočená, třese se zimou, vedle ní je propadlý led. V daném místě je hloubka vody minimálně jeden metr. Jde o vteřiny. Jejich povely jsou stručné a jasné. „Nehýbej se, zůstaň ležet, jdeme pro tebe“. Lehčí z policistů, nstržm. Král, se opatrně pokládá na led a plazí se k dívce. Kolega zatím připravuje místo na břehu, kudy bude možné dívku vytáhnout. Vzápětí k rybníku přibíhá další policejní hlídka ve složení pprap. Grzegorz Žywczok a prap. Alena Mládková. Okamžitě se zapojují do záchrany. Svlékají svetry, ze kterých svazují provizorní lano a vstupují do studené vody, aby byli k zachraňované dívce co nejblíže. Nstržm. Král je již u ní, opatrně ji vleže táhne za ruku, následně pak rovněž za pomoci lana ze svetrů, zpět ke břehu.
Během chvíle je dívka bezpečně v náručí policistů. Přestože drkotá zimou, sděluje policistce své jméno, věk, adresu i telefon na maminku. V tu chvíli na místo přijíždí hasičští a zdravotní záchranáři. Dívku si přebírají do své péče. Není zraněná, pouze mírně podchlazená. Během chvíle ji tak mohou předat doma rodičům.
Táborští policisté tímto svým činem opět prokázali, že heslo „pomáhat a chránit“ svou každodenní prací plně naplňují.
text a foto: policie.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu