ZMĚNIT MÍSTO

Kuna na půdě. 10 rad, jak se jí zbavit

14.02.2014

Nedávno jsme psali o strastech, které způsobují kuny, které se ubytují v autě. Článek si můžete přečíst zde. Je to hodně nepříjemné a drahé, ale ještě nepříjemnější a dražší může být, když se vám kuna ubytuje na půdě. S autem totiž můžete odjet, můžete ho přeparkovat. Přeparkování půdy je o dost obtížnější.

Když se vám ta potvůrka ubytuje na půdě, zcela jistě vás čekají bezesné noci a odporný zápach. Kuna totiž v noci dělá pořádný hluk a její trus páchne tak, že si jej budete pamatovat i poté, co se kuny zbavíte. Ale jak se jí zbavit? Není to snadné. Budete potřebovat pevné nervy, štěstí a víru, že nakonec boj s půdním vetřelcem vyhrajete. Může to ale trvat hodně dlouho. 

Nejprve řeč zákona: Lov kun skalních je podle vyhlášky 245/2002sb. povolen od 1. listopadu do konce února, v oblasti výskytu tetřeva hlušce, tetřívka obecného, jeřábka lesního a koroptve polní lze kunu skalní lovit celoročně to znamená, že kunu můžeme zastřelit, nebo odchytit do pasti. Do želez se kuna chytat nesmí, protože se jedná o trýznění.

Jeden můj kamarád si s kunou poradil následujícím způsobem. Rozvěsil na půdu silony s háčky na ryby, na ně dal laskominu v podobě sladkého ovoce a pak jen čekal, zda kuna přijde ochutnat. Přišla, zůstala zavěšená a pak se jí zbavil. Na detaily onoho "zbavení se" jsem se raději neptala. Dlužno dodat, že než přišly na řadu háčky na ryby, kuna mu dost bezohledně zničila celou tepelnou izolaci. Výměna zateplení pak stála 30 000 Kč. Drahá kuna.

Tady můžete podívat, jak taková kuna na půdě vypadá.

Pokud se vám nechce hrát si na půdě na rybáře, zde je 10 tipů, jak se kuny na půdě zbavit.

 

Pes - půdu označkuje a kuně to vadí. U mnohých tato metoda zabrala, musíte však dostat psa na půdu, nějak ho tam dostatečně dlouho udržet a přesvědčit ho, že tentokrát opravdu může, respektive musí, vykonávat svou potřebu doma a ne venku na trávě.

Silné vůně - máte-li nějakou voňavku, kterou byste nevěnovali ani největšímu nepříteli, neboť by byl patrně vyloučen nejen z MHD, ale obecně ze společnosti, zkuste ji věnovat kuně. Polijte voňavkou půdu, třeba to zabere.

Nejrůznější odpuzovače - světelné, ultrazvukové. Nákladnější metoda s nejistým výsledkem. Některou kunu odpuzovače odpudí, jiná je s nimi v symbióze.

Spreje - platí totéž co u odpuzovačů, nejistá metoda, často i krátkodobá. Kuny si zvyknou.

Hluk - prý docela účinná metoda, kuna nemá ráda hluk. Doneste na půdu rádio, přidejte reproduktory a dělejte kuně diskotéku, hlavně v noci. Sami si pořiďte špunty do uší.

Vlasy - můžete zkusit rozházet po půdě lidské vlasy. Třeba zrovna té vaší kuně budou vadit a zmizí.

Chlorové vápno - mohlo by zabrat. Kuna je poměrně čistotná, vápno na tlapkách jí bude vadit. Bude si chtít tlapky lízáním očistit a zjistí, že jí nechutná. Tak to bude stále dokola, našlape si na tlapy, bude olizovat.... Možná to vzdá a půjde z půdy pryč.

Nafta - případně naftalín, pokud seženete. Zkuste roztrhat například prostěradlo, namočit kousky do nafty a rozházet po půdě. Zápach by mohl kuně vadit.

Lví trus - poptejte se v nejbližší Zoo, jestli by vám do kyblíku nenandali trochu lvího trusu a pak obsah kyblíku vysypejte na půdu. Metoda nevoňavá a funguje jen někdy a jen na některé kuny.

Past (skopec na kuny) - sice dražší, ale poměrně zaručená metoda. Nastražíte past a čekáte a čekáte. Jednou se snad kuna chytí. Pak ji třeba odvezte někam hodně, ale hodně daleko.

Můžete samozřejmě metody libovolně nakombinovat, nebo zkusit všechny najednou. Nezapomeňte také utěsnit všechny možné škvíry a otvory, kterými by mohla kuna na půdu pronikat. Je schopná se protáhnout opravdu malinkou mezírkou. To by bylo, abyste tu kunu z půdy nedostali.

Nejdůležitější rada na závěr. Nikdo, opravdu nikdy, se nesnažte s kunou spřátelit. Nedělejte si z ní kamaráda, nezkoušejte si ji ochočit. Kdybyste to udělali, už se jí nezbavíte nikdy.

 

autor: Andrea Němcová

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu