ZMĚNIT MÍSTO

Těžce zkoušení Britové. Vichry pustošily a zabíjely, pokračují i povodně

13.02.2014

    Londýn 13. února (ČTK) - Vichry o síle hurikánu v Británii připravily ve středu desetitisíce domácností o elektřinu, narušily silniční a železniční dopravu a přivodily smrt nejméně jednoho člověka, informovala dnes zpravodajská stanice BBC. Meteorologové varují, že po dnešním zlepšení počasí budou v pátek bičovat zemi opět silné větry. Především v jihozápadní Anglii pokračují rozsáhlé povodně, přičemž se očekávají další deště.

   Vichry dosahovaly ve středu síly kolem 160 kilometrů v hodině. V Aberdaronu v severozápadním Walesu meteorologové dokonce naměřili poryvy větru o síle 173 kilometrů v hodině. Páteční větry by měly mít rychlost kolem 150 kilometrů v hodině.
    Kvůli poškozeným stožárům vysokého napětí bylo v noci bez elektřiny asi 146.000 domácností, především ve Walesu. Elektrický proud zabil ve středu večer asi sedmdesátiletého muže, který se snažil u Chippenhamu v jihozápadní Anglii odstranit strom, který spadl na elektrické vedení.
    V povodí Temže asi 20 kilometrů západně od Londýna ohrožují povodně více než 1000 obydlí. Hlavně v oblastech Berkshire a Surrey rozvodněná voda podle úřadů stále představuje hrozbu pro lidské životy. Obyvatelům pomáhá kolem 2000 vojáků.
    Od konce loňského roku, kdy podle úřadů začalo v některých místech Británie období největších dešťových srážek za posledních nejméně 248 let, voda zatopila na 6000 domů. Podle odborníků je půda v některých oblastech tak nasycená vodou, že nejspíše zcela vyschne až v květnu.
    Britský premiér David Cameron dnes podle webu BBC nude poprvé předsedat novénu vládnímu výboru, který má řešit komplikace vyvolané nepříznivým počasím.

 

ilustrační foto: p.Suchomelová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu