ZMĚNIT MÍSTO

Před dvěma roky silné mrazy, letos téměř jaro

14.02.2014

Není to příliš dlouho, konkrétně dva roky, co většinu evropského kontinentu sužovaly velmi silné mrazy. Začátek února 2012 byl ve znamení velmi chladného severovýchodního proudění, kdy se mráz rozšířil takřka po celém území Evropy. Sněhu se v té době dočkali například i v chorvatském Splitu, u nás se jednalo spíše o holomrazy. Nejvíce sněhu dostala Ukrajina, kde pod bílou peřinou zcela zmizely některé dědiny. V České republice sice zejména na západě příliš sněhu nebylo, ale teploty klesaly opravdu nízko – v Praze v minimech měřili méně než -20°C.

Letos je situace úplně opačná, Evropu namísto velmi nízkých teplot a vydatného sněžení „trápí“ teplo. Teplý vzduch se dostává až na daleký sever, dokonce až na Špicberky, kde se také denní maxima pohybují v rozmezí od 3 do 6°C. S pravou severskou zimou se vlastně v těchto dnech na území druhého nejmenšího světadílu nesetkáte.

Ne všude ale panuje klidná a velmi mírná zima. Západní a severozápadní Evropu bičují silné větry a vydatné srážky, například během středečního dne dosahovala na Britských ostrovech rychlost větru v nárazech i více než 40 m/s, tj. více než 140 km/h. V Portugalsku zase v důsledku silného deště došlo k zatopení některých oblastí.

Zatímco západní Evropa bojuje s přírodními živly, na zbytku jejího území panuje klidné a mírné počasí. Ani po dvou a půl měsících se nezdá, že by měla dorazit zima. Počasí tak bude nadále vládnout podzim, tedy spíše jaro. Zkrátka něco mezi tím. Nejpříjemnější počasí panuje na Balkánském poloostrově, nejteplejší evropskou oblastí je Kréta, kde denní maxima ve středu překročila 20°C. Teplo ale bylo také v Rumunsku, na západě země teploty šplhaly až k 17°C. Teploty nad 10°C by o víkendu měly zavítat také do našich končin.

Že by si zima 2013/2014 vzala volno? No prozatím to tak vypadá..

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu