ZMĚNIT MÍSTO

Bruslení na zvířecích kostech. Jak vznikaly populární sporty? II. díl

14.02.2014

Zima a s ní spojené sporty patří k velmi oblíbeným. Navíc v těchto dnech slaví svůj velký svátek v podobě zimních olympijských her v Soči. Jaké jsou však dějiny různých sportovních odvětví, ve kterých se nyní budou odehrávat mezinárodní klání? Pojďme se podívat na historii některých z nich. Včera jsme si zde připomněli historii bobování a lyžování, dnes se podíváme na lední hokej a krasobruslení.

 

 

Krasobruslení:

Používání bruslí je staré jako lidstvo samo. Svědčí o tom archeologické nálezy především stehenních zvířecích kostí, uzpůsobených jako brusle. Ve středověku se používaly kostěnné brusle zhruba až do 13. a 14. století, kdy došlo k prvním pokusům vyměnit tento druh bruslí za dřevěné. Například v Holandsku se na dřeváky uchytil na spodní stranu železný plátek. K větší dokonalosti je dovedl truhlářský učeň, který vyměnil způsob uchycení železa a bruslaři tak mohli odložit hole, které dosud při bruslení používali, protože brusle neměly ostré hrany. Ty jsou již patrné z holandské dobové rytiny z konce 15. století. Móda bruslení zachvátila celou Evropu. V roce 1742 byl v anglickém Edinburghu založen první bruslařský klub. V té době se již bruslení začíná dělit na krasobruslení a rychlobruslení. První mistrovství Evropy v krasobruslení zatím pouze v kategorii mužů se konalo v roce 1891 a první mistrovství světa v roce 1896. Za zakladatele moderního krasobruslení lze považovat Američana Jacksona Hainese, původem tanečníka, který dvakrát vyhrál mistrovství v krasobruslení ve Spojených státech a posléze vystupoval na exhibicích v Evropě. Snažil se stále zdokonalovat tento sport nejen novými tanečními figurami, ale také bruslařským stylem. Jeho žáci dále rozvíjeli krasobruslení a vznikla tak první pravidla, která převzala Mezinárodní bruslařská unie, založená v roce 1892 a která jsou v hlavních bodech platná dodnes. Krasobruslení se objevilo na olympiádě v roce 1908 v rámci letních olympijských her, stejně, jako v roce 1920. V roce 1924 se stalo pravidelnou součástí zimních olympijských her.

Lední hokej:

Hry, založené na principu hry s holemi a míčkem, jsou doloženy už od starověku. Po průniku Evropanů do Ameriky došlo ke kombinaci evropských her s hrou tamních indiánských kmenů a po válce Francouzů s Angličany, kdy nadvládu nad Kanadou získali Angličané, přenesli angličtí vojáci na led další druhy herních stylů. Základy moderního hokeje byly položeny v Montréalu, kdy studenti tamní univerzity poprvé postavili do branky brankáře a 3. března 1875 sehráli první utkání pod střechou. V roce 1878 vypracovali první pravidla. Od té doby do současnosti se vyvíjely počty hráčů i hrací doba, zdokonaloval se vzhled hrací plochy i pravidla. Od roku 1890 se lední hokej stal kanadskou národní hrou, v roce 1892 věnoval kanadský guvernér Lord Stanley z Prestonu hokejistům pohár a v roce 1917 vznikla NHL se čtyřmi družstvy. V Evropě se lední hokej rozšířil počátkem 20. století, v roce 1908 byla založena Mezinárodní hokejová federace. V roce 1920 se hokej objevil na olympiádě jako ukázkový sport, po vzniku zimních olympijských her v roce 1924 se pak stal oficiálním sportem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu