ZMĚNIT MÍSTO

Kde bylo 70 nad nulou? A kde skoro 70 pod nulou? 2x nej o počasí

16.02.2014

Včera jsme se zde dozvěděli o místě nejmrazivějším, nejzasněženějším a sněhově nejbouřlivějším. Dnes se naopak podíváme na místo nejžhavější a místo, kde může být teplotní výkyv větší než 100 °C. 

Nejžhavější místo

Libyjská Azízíja (Nádherná brána) je o oblast v jižní části Tripolisu, hlavního města Libye. V roce 1922, konkrétně 13. září, zde rtuť teploměru vyšplhala na +57.8°C, čímž se Azízíja řadí na první místa tabulek. Nicméně ne celá planeta je pokryta meteostanicemi, obzvláště v pouštních prostředích. V roce 2005 začala geogolická služba Spojených států amerických využívat satelitní systém a během několikaletého sběru dat byla objevena nová nejteplejší oblast – poušť Lut v Íránu. Byla zde zaznamenána rekordní teplota činící +70.7°C.

 

Největší teplotní výkyv

Ruská Sibiř je známá jako sněhem a ledem pokrytá velmi rozlehlá pevninská oblast, kde si bez pořádně teplého oblečení ani neškrtnete. Je to pravda, ale pouze v zimním období. Dobrým příkladem je sibiřské Verchojansk, město s více než 1 000 obyvateli, jenž leží za severním polárním kruhem, podobně jako severošvédská Kiruna. Díky poloze panují ve Verchojansku velmi kruté mrazy, nejnižší naměřená teplota je zde -68°C. Avšak léta mohou být až tropická – rekordní maximum činí 37°C. Teplotní rozdíl mezi minimální a maximální hodnotou činí 105 stupňů, čímž se řadí mezi místo s největším teplotním výkyvem.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu