ZMĚNIT MÍSTO

V Praze bylo dnes tepleji než v subtropické Šanghaji

15.02.2014

Předpředposlední sobota měsíce února a tím i zároveň probíhajícího zimního období příliš zimu nepřipomínala. Stejná situace v podstatě panovala na celém území Evropy, dokonce i na Špicberkách, které leží daleko za severním polárním kruhem, se kolem oběda rtuť teploměru vyhoupla na +0.2°C. V minulých dnech zde bylo dokonce ještě tepleji, i sem totiž pronikl teplý vzduch z jihu. Silné mrazy se ale jinak vyhýbaly celému starému kontinentu.

Sobotní den byl ve znamení velmi vysokých denních teplot také u nás, nejtepleji bylo v oblasti Šumavy a na Ostravsku. Například Churáňov hlásil ve 14 hodin teplotu 13.2°C, což je na úvod druhé poloviny druhého měsíce roku poměrně dost. Teplé jihozápadní proudění se nejvíce projevilo právě na Šumavě, kde jsou ale teplejší zimy celkem časté, a to právě díky větrům z jihozápadu. Teplo ale bylo také v naší metropoli, v Praze-Libuši se teplota vzduchu dvě hodiny po poledni vyšplhala na 9°C. Ve stejnou dobu se v čínské Šanghaji rtuť teploměru vyšplhala na 8.2°C, přičemž již dále nestoupala, během soboty tedy bylo v Praze tepleji než v Šanghaji.

Čínské velkoměsto s více než 20 miliony obyvatel přitom leží v subtropickém klimatickém pásu, oproti Praze navíc o nějakých 2 500 km blíže k rovníku. V nejlidnatějším čínském městě se ale přeci jen čas od času sníh i mráz objeví. Šanghaj sice zeměpisnou polohou odpovídá egyptské Alexandrii, nicméně leží na východě Asie, rozlehlém kontinentě, na jehož severu se nachází Sibiř.

Stává se tedy, že chladný vzduch, který není ovlivňován teplejšími oceány, ze severu pronikne až do subtropických oblastí. Stejně je tomu i na severoamerickém kontinentě, kde arktický vzduch v případě vhodného rozložení tlakových útvarů proudí až k pobřeží Mexického zálivu. Evropa je vlastně jediný kontinent, jehož pevnina nesahá přímo do oblasti Arktidy, plus je tvořen četnými poloostrovy a ostrovy. Navíc je Evropa pod vlivem teplého Golfského proudu, což podmínky pro chladné zimy ještě více komplikuje. Arktický vzduch se k nám tedy vlastně bez problémů dostává jen přes pevninu od severovýchodu, k tomu je ale nutné vhodné rozložení tlakových útvarů, které v letošní zimě vlastně ještě nenastalo.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu