ZMĚNIT MÍSTO

Nerovný boj s živly ve Velké Británii a Irsku nekončí

16.02.2014

  Londýn 15. února (ČTK) - Nejméně tři lidé zemřeli v Británii a Irsku souvislosti s přívalovými lijáky a silným vichrem. V Británii a ve Francii bylo kvůli bouři bez proudu zhruba 155.000 domácností. V Británii byla kvůli pokračujícím záplavám uzavřena část silnic a železnic.

     Pětaosmdesátiletý muž zemřel, když britskou výletní loď v kanálu La Manche zalila vlna z rozbouřeného moře. Dalších 15 cestujících se při incidentu zranilo.
    V centru Londýna zase nepřežila devětačtyřicetiletá řidička taxi, která byla matkou tří dětí. Na střechu jejího auta spadla část domu poškozeného silným větrem a deštěm. Další dva pasažéři automobilu byli převezeni do nemocnice.
    Lehčím zraněním odneslo nápor nepříznivého počasí několik dalších lidí. Kvůli rozbouřenému moři museli záchranáři vyprošťovat přes tři desítky hostů z pobřežní restaurace v hrabství Hampshire.
    V irském Corku dnes podle agentury AFP zahynul pětašedesátiletý pracovník telekomunikačních služeb. Spadl na něj sloup, který se předtím pokoušel napřímit, a udeřil jej do hlavy.
    Částí Británie se v noci na dnešek prohnala vichřice, jejíž rychlost dosahovala až 130 kilometrů v hodině. Poškodila mnoho kilometrů elektrického vedení, což způsobilo výpadky proudu v téměř půl milionu domácností a firem. Podle mluvčího podniku spravujícího rozvodnou síť Tima Fielda došlo přes noc k řadě "opravdu velmi podstatných poškození" rozvodů, kvůli nimž bylo přechodně bez proudu přes 450.000 domácností.
    Kvůli trvajícím dešťům se během dneška dál zvyšovaly hladiny již tak rozvodněných řek. Úřady vydaly varování pro dvě desítky míst v hrabstvích Gloucestershire, Somerset, Berkshire a Surrey. Největší přívaly vody se očekávaly v těchto lokalitách a také v jižním Walesu, kde meteorologové předpovídali až 40 milimetrů srážek.
    Vládní krizový výbor na dnešek svolal zasedání, aby projednal pomoc postiženým oblastem. Podle britských médií vláda zvažuje, že požádá o pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Po povodních v roce 2007 dostala Británie z tohoto fondu, který loni využila i Česká republika, 127 milionů liber (nyní 4,3 miliardy Kč).
    Ve francouzské Bretani dnes večer zůstávalo bez proudu zhruba 30.000 domácností. Celý víkend by měla zůstat uzavřena železniční trasa mezi Brestem a Quimperem poté, co na koleje popadaly desítky stromů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu