ZMĚNIT MÍSTO

Tip na výlet: Česko-moravská hranice pod Zelenou horou

17.02.2014

Krajem Vysočina prochází významná část hranice mezi Moravou a Čechami. Ve Žďáru nad Sázavou z tohoto faktu udělali turistickou atrakci a nechali vysochat památník zemské hranice přímo u frekventované turistické stezky a cyklostezky kolem nádrže Pilská. Ten sice nerespektuje skutečnou geometrickou kótu hranice, která je cca o 500 metrů západněji u obce Stržanov, ale účel plní dokonale – je nepřehlédnutelný.

Orlice vítá příchozí do země moravské, lev zase opačně. Orlice je odpradávna symbolem panovnické moci. V české heraldické terminologii je figura zobrazovaná jako jednohlavý orel hledící vpravo (výjimečně vlevo). Nejstarší dochované vyobrazení orlice z r. 1192 máme na pečeti kralevice Přemysla, pozdějšího krále Přemysla Otakara I., kterou po získání dědičného trvalého královského titulu doplnil dvouocasým lvem (spolehlivé vyobrazení doloženo pečetí z r. 1247). Nejstarší barevné zobrazení obou symbolů přemyslovských panovníků nalezneme v Pasionálu abatyše Kunhuty (1313–1321). Po celou první polovinu 13. století byly u nás používány oba základní symboly (orlice a lev) s tím rozdílem, že plamennou orlici používal vládnoucí panovník jako symbol zemský, a lev představoval dynastický znak, vyjadřující příslušnost k přemyslovskému rodu rozvětvenému tehdy do několika větví. Kolem celé nádrže vás provede červeně turistická stezka, začínající u žďárkého zámku a vedoucí do Polničky. Dostanete se odtud i do Pilského lesa.

Pokud však je historie vaším vodícím prvkem, jistě zajděte i na kopec Zelená hora. Kostel sv. J. Nepomuckého je totiž bezesporu ždárským pokladem.

Magie staveb geniálního architekta J. B. Santiniho odjakživa fascinuje zvláštními tvary – jako by se symetrie ztrácela a zároveň rodila, neobvyklým světlem – jako by uzavřená stavba byla zároveň otevřená, úžasnou akustikou a mimořádným symbolismem. Cisterciáni, kteří projekt kostela sv. J. Nepomuckého na Zelené hoře Santinimu zadali, byli velkými znalci geomantie – nauka o jemnohmotných silách Země, zachycení energie v prostoru (univerzální Feng Shui). Kostel, původně kompozičně zamýšlený jako koruna krajiny umístěná na návrší nad klášterem, je vrcholem Santiniho díla. Je to jedinečná stavba, dokladující jeho cit pro hru energií, a každého návštěvníka prostě dostane. Že patří k památkám UNESCO už je vlastně jenom drobnost. Ke kostelu vás zavede příznačně Santiniho cyklotrasa i turistická stezka.

Odpočinek vám poskytne opět vodní nádrž, s travnatými břehy a dobrou kvalitou vody. Kolem břehů jsou i lavičky, půjčit si můžete šlapadla nebo si zahrát volejbal. U Pilské leží také dva kempy – Pilák a Pohoda, které pro výlety kolem Žďáru poskytnou dobré zázemí. Velké záchytné parkoviště je umístěné u barokního mostu přes Sázavu, u východiště turistických tras.

Info: www.zdarns.cz

 

text: Dana Jakoubková

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu