ZMĚNIT MÍSTO

Paříž s Eiffelovou věží očekává až 21°C. Ale proč má Eiffelovka klobouk?

17.02.2014

Nejen u nás budou nejbližší dny ve znamení nezimních teplot, také na západ od nás si budou užívat jarního, téměř až letního, počasí. Rozložení tlakových útvarů nedovolí příliv chladného vzduchu, teplé rukavice a šály tak stále můžete nechat v šuplíku.

Poměrně teplé počasí očekává na začátku příštího týdne Paříž, kde by denní maxima měla překročit hranici 20°C. K vyšším teplotám by se mělo přidat také slunečné počasí, tamní obyvatelé si tak nejen na slunci vystačí s krátkým rukávem. Počasí v Paříži tak bude vhodné k pobytům v přírodě, zejména turisté si za cíl pravděpodobně vyberou jednu z nejslavnějších staveb světa – Eiffelovu věž. Přes 20 metrů vysoká stavba s kloboukem na vrchu je zkrátka dobrým lákadlem. Cože, jen 20 metrů? A klobouk!? Pochybnosti jsou správné, nejedná se o francouzskou metropoli, ale o stejnojmenné město v americkém státě Texas.

Texaská Paříž má kolem 26 000 obyvatel, leží v nadmořské výšce 180 m.n.m na severovýchodě Texasu poblíž hranic s Oklahomou. Od slavného Dallasu je vzdušnou čarou vzdálena přibližně 120 km. Zimy jsou zde povětšinou mírné s průměrnou teplotou kolem 7°C, naopak léta jsou tu horká, průměrná hodnota činí 29°C. Vůbec nejvyšší teplotu zde naměřili v roce 1936, a to +46°C. Nejníže tu rtuť teploměru klesla v roce 1930, kdy chladný vzduch srazil teplotu na -21°C.

Paříž v Texasu opravdu nabízí Eiffelovu věž, oproti té pravé je ale jen 21 metrů vysoká a na svém vrcholu má typicky texaský klobouk.

Ve francouzském hlavním městě budou další dny také ve znamení vyšších teplot, ale narozdíl od „texaské sestry“ se zde budou pohybovat jen okolo 13°C, objeví se také dešťové přeháňky. Absolutní teplotní minima a maxima jsou ale podobná – nejnižší zaznamená teplota ve více než dvoumilionovém velkoměstě činí -23.9°C a datuje se na prosinec roku 1879, nejvyšší teplota zde dosáhla hodnoty +40.4°C a pochází z července 1947.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu