ZMĚNIT MÍSTO

Pekelná výheň v JAR. 45°C!

17.02.2014

Na jižní polokouli zbývá nějakých 14 dní do oficiálního konce léta, s teplotami od 25°C se setkáte na většině pevniny ležící v jižní polovině naší planety. Nejteplejší část roku o sobě dává vědět zejména v jižní Patagonii, kde počasí v minulých dnech ovlivňovala oblast vyššího tlaku vzduchu, která přerušila chladnější jižní proudění. Na jihu Jižní Ameriky si tak užívali příjemného počasí, kdy i v Punta Arenas teploty šplhaly až k 20°C (obvykle se tu v létě pohybují kolem 10°C). V dalších dnech se zde ale již začne postupně ochlazovat.

Letní, tedy spíše tropické počasí panuje v Austrálii, na většině jejího území teploty překračují 30°C. Majorita Australanů žije v pobřežních oblastech, zejména na jihu a jihovýchodě. Zde sice taková vedra nepanují, ale i tak je tu poměrně teplo. Nejteplejším velkoměstem bude v nejbližších dnech Perth s teplotou kolem 34°C.

Druhý olympijský víkend byl nicméně ve znamení úmorných veder v jižní Africe, konkrétně v západní polovině Jihoafrické republiky. Nejtepleji bylo v městě Vredendal, které vzdušnou čarou leží přibližně 50 km od pobřeží Atlantického oceánu. Město leží v nížině, je domovem pro více než 18 000 obyvatel a od Kapského Města je vzdálené přibližně 250 km. Tamní obyvatelé již během nedělního rána kolem osmé hodiny naměřili 27°C. Odpoledne se ale rtuť teploměru vyšplhala mnohem výše, přispěla k tomu celodenní jasná obloha, respektive slunce, které prohřívalo vzduch. Ve 14 hodin zde zaznamenali teplotu +44.7°C, denní maximum ale činí +45.1°C. V dalších dnech by se mělo ochladit, stále ale bude více než 30°C a přidá se k tomu také slunečné počasí.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu