ZMĚNIT MÍSTO

Je zdravé chodit ven za každého počasí?

17.02.2014

Také se Vám nechce chodit ven, když padá déšť se sněhem, anebo fouká vítr? Pak jste na tom podobně jako většina. Říká se ale, že chodit ven za každého počasí je zdravé. Je tomu skutečně tak?

Když je venku ošklivo

Když je venku nevlídně, je většina z nás nejraději, když nemusí opustit svůj útulný dům či byt. Podle lékařů bychom však měli chodit ven za každého počasí. Pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu patří mezi základní fyziologické potřeby. Nedostatek pobytu venku může mít za následek nedostatečnou imunitu, únavu a celou řadu zdravotních problémů, mezi které patří také obezita. Ještě větší význam má pobyt venku pro zdravý vývoj dítěte.

Špatné počasí neexistuje

Vycházky nemusí být dlouhé, důležitá je pravidelnost. Když se vhodně oblékneme, procházka v dešti nám neublíží. Naopak. Ne nadarmo říkají Angličané, že neexistuje špatné počasí, ale pouze špatné oblečení. Samozřejmě, že nejpříjemnější procházky jsou za slunečného počasí. Nehledě na to, že sluníčko je zdrojem vitamínu D, který je důležitý pro správné fungování našeho imunitního systému.

Všeho moc škodí

Jenže ani sluníčko nepředstavuje žádnou výjimku z tvrzení, že všeho moc škodí. V létě, kdy sluníčko pálí, jsme rádi, když si můžeme odpočinout ve stínu. Za extrémních veder jsou procházky nepříjemnější časně zrána nebo večer. Mezi 12. a 15. hodinou se nedoporučuje chodit ven vůbec, což platí zejména pro malé děti, těhotné ženy a starší lidi. A pokud ano, tak vždy s pokrývkou hlavy a s pitím.

Aby bylo doma příjemně

Právě v tomto období, zejména pokud máme dům orientovaný na jižní stranu, se může náš domov proměnit ve výheň. Tomu můžeme předejít instalací některého z prvků stínící techniky, které umožňují regulovat intenzitu slunečního záření. Stínící technika má význam nejen v létě, kdy zamezuje přehřátí interiéru a přispívá ke světelné pohodě, ale také v zimě, kdy naopak pomáhá předcházet tepelným ztrátám.

Chodit ven za každého počasí je zdravé a přirozené, samozřejmě za předpokladu, že vynecháme extrémy, jako je nepříznivá smogová situace, anebo teploty nad 35 stupňů Celsia.      

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu