ZMĚNIT MÍSTO

Do Indie za romantikou? Určitě k Tádž Mahalu

18.02.2014

Indický Tádž Mahal patří k tamním nej a zajisté se jedná o jednu z nejznámějších staveb světa. Není tedy divu, že se budova roku 1983 stala součástí Seznamu světového dědictví UNESCO. Symbol druhého nejlidnatějšího státu světa sahá do výšky 73 metrů a díky častým mlhám a dopadajícímu slunečnímu či měsíčnímu světlu také mění své zbarvení. Stavba Tádž Mahalu trvata několik desítek let, dokončena byl na začátku druhé poloviny 17. století. Vybudovat jej nechal indický vládce Šáhdžáhán, a to na památku své milované zesnulé ženy.

Tádž Mahal leží v severní části Indie, u toku řeky Jamuna, jejíž délka celkově činí více než 1 300 km. Spadá do oblasti města Ágra, kde žije více než 1 600 000 obyvatel a jenž je vzdušnou čarou vzdáleno cca 300 km od indického hlavního města Nového Dillí.

Památník leží na území Indoganžské nížiny v nadmořské výšce okolo 73 metrů, v subekvatoriálním pásu (oblast rovníkových monzunů). Tamní území je - stejně jako celá Indie - proslulé velmi vysokými teplotami a díky vyšší vlhkosti také někdy nesnesitelným dusnem. V letních měsících, které v Indii trvají v podstatě od dubna do konce září, tu denní maxima stoupají i nad 45°C. Zimu tu prakticky neznají (vyjma horských oblastí), nejvyšší denní teploty tu povětšinou zůstávají nad 20°C. Chladno je jen v ranních hodinách, a to zejména během jasných nocí, které podporují radiační ochlazování. Díky tomu tu často dochází k tvorbě mlh a minima klesají až k bodu mrazu. Severně od Tádž Mahálu se pak nachází velehory Himaláje, které také částí spadají pod Indii.

Díky svému umístění je indická ikona izolována od sněhu, nejen sněhule při návštěvě Tádž Mahalu tedy opravdu potřebovat nebudete. Tedy pokud nepůjde o jeho repliku v jiných státech. Přestože je slavný Tádž Mahal zbarven do bíla, přírodní bílou peřinou zůstává stále nepoznaný.

 

autor: Kamil Sojka

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu