ZMĚNIT MÍSTO

Ke studánce pro vodu. Pramen zdraví Prelátka

18.02.2014

Studánka Prelátka se nachází v Plasích na severním Plzeňsku, zhruba 20 kilometrů od Plzně. Je známá už z období kolem roku 1144, kdy byl v Plasích založen první cisterciácký klášter v Čechách. Pramen objevili v sousedství klášterního areálu řeholníci a pojmenovali ho „Klášterní studánka.“ Na Prelátku byl přejmenován až později. Ke studánce si totiž chodili pro vodu nejen řeholníci, ale přinášet si ji do kláštera nechali i představení kláštera, preláti.

Když mniši v 17. století klášter opustili, studánka zarostla a znovu objevena byla až v 70. letech minulého století. O její nalezení a obnovu se zasloužili studenti gymnázia v Plasích společně s ochránci přírody. Do současné podoby byla studánka a její okolí upraveny až v 80. letech. Od té doby si sem pro vodu chodí nejen lidé z Plas a blízkého okolí, ale i ze vzdálenějších míst. Mnozí si odtud odvážejí litry vody v kanystrech nebo lahvích v přepravkách. Téměř vždy tu je fronta. Jen málokdo se přijde jen napít nebo si naplnit lahev. Snad jen kolemjdoucí turisté.

 

Studánka leží v nadmořské výšce 330 metrů. Pramen vyvěrá u potoka, který se jen o pár metrů dál vlévá do řeky Střely. Najdete ho u Velké louky, která dříve patřila klášteru. U studánky je informační tabule, ze které se dozvíte o složení vody a dalších zajímavostech tohoto místa.

 

O Prelátku se stará Mateřská škola v Plasích, která se před lety rozhodla v rámci projektu Zachraňme studánky, o ni pečovat. A tak sem děti se svými učitelkami chodí pravidelně na procházky a udržují kolem studánky pořádek. Nad kvalitou vody bdí Zdravotní ústav v Plzni, který pravidelně každý rok provádí odběr a rozbory vody. Výsledky jsou podle laboratoře stabilně výborné. Voda neobsahuje dusičnany a splňuje veškeré požadované parametry. I proto je studánka, které začali místní lidé říkat prdlavka, označována za pramen zdraví. Zákonem chráněnou studánku najdete i v národním registru pramenů a studánek.

 

Pramen vyvěrající ze země objevil původně opat plaského cisterciáckého kláštera, který ji společně s devíti bratry z bavorského Langheimu našel v hustých lesích nedaleko kláštera. Tehdy dostala název „klášterní“ a řeholníkům sloužila přes 270 let. Po zrušení kláštera koupil panství v roce 1832 kníže Metternich. Ten si nechal svými sluhy každé ráno nosit ze studánky dva džbány vody. Pro vodu si začali chodit i lidé z Plas a okolí. Dnes je studánka díky výborné vodě i naučné stezce, která tudy vede, vyhledávaným místem.

 

A na závěr jedna zajímavost – v Plasích, konkrétně ve čtvrti, která má ke studánce nejblíže, se prý rodí neobvykle mnoho dvojčat. Že by voda z této studánky byla skutečně něčím vyjímečná?

 

Text a foto: Běla Nedorostová

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu