ZMĚNIT MÍSTO

Morava, respektive Morawa, zažila rekordně teplé úterý

18.02.2014

Zima letos nejspíše úplně rezignovala, a to nejen u nás, ale i na severu. Ve Skandinávii a evropské části Ruska sice sníh leží, teploty jsou tu ale povětšinou nad bodem mrazu, což je na tamní poměry poměrně dost. Stálé zimní počasí vlastně panuje jen v Kanadě a severní Asii, kde jsou hluboké mrazy na denním pořádku, stejně tak i sníh.

Evropa je naopak stále zimou nepoznaná, nebudeme-li tedy počítat její velmi krátké návštěvy. Tento týden odstartoval slunečným počasím, které připomínalo spíše jaro. Ve Středozemí dokonce místy panovalo letní počasí – jasno a teploty kolem 25°C například v Palermu. Teplot nad 20°C si užívají také na nejjižnějším a největším řeckém ostrově – Krétě. V řecké Chanii se dvě hodiny po poledni vyšplhala rtuť teploměru na 22.2°C, k tomu vymetená obloha. Zkrátka nádhera.

Teplo bylo (je a bude) také u nás, bohužel ale přibude oblačnosti. Nejvyšší denní teploty ale přesto zůstanou vysoko nad bodem mrazu. Úterý bylo na únor teplotně velmi příjemné, Ostrava hlásila 8°C, podobně na tom bylo Brno, Praha, Liberec a řada dalších míst. Nejchladněji bylo v Krkonoších, česko-polská velehora Sněžka měla svůj vrchol v mrazivém vzduchu (okolo -4°C).

A teď se podržte, máme tu nový teplotní rekord. Vůbec nejtepleji bylo v úterý na Moravě, kde maxima vystoupala až na 41.3°C. No dobrá, nejedná se o českou Moravu, ale o australskou Morawu. Jedná se o malé městečko v centrální oblasti západní části největšího australského státu Západní Austrálie. Oproti Moravě zde žije pouhých cca 600 obyvatel, také tu namísto zimy pomalu vrcholí léto. Jestli tamní obyvatelé vědí o tom, že je název jejich města téměř shodný s historickou zemí Česka, to je otázkou.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu