ZMĚNIT MÍSTO

Kroupy vážily 1 kg! Bouře, které se zapsaly do historie. 3x nej o počasí

19.02.2014

I když bouřka vzniká více způsoby, základ je stejný – teplý vzduch stoupá vzhůru a pokud panují vhodné meteorologické podmínky, dochází ke vzniku silných vzestupných proudů. To můžete dobře pozorovat na mraku cumulus – pokud jsou podmínky špatné, rozpadne se, pokud dobré, začne růst a výsledkem je nakonec král mraků – cumulonimbus – který dorůstá výšky až 15 km. Při bouřkách je na jeho vrcholu také často k vidění „kovadlina“. Tu vytváří teplý stoupající vzduch, který narazí na vrstvu studeného vzduchu, který již nepřekoná a zkrátka se po něm rozběhne do všech stran. Velmi stručně vysvětlený vznik bouřky máme za sebou, teď se ale pojďme podívat na bouře, které se zapsaly do historie.

Královna krup

Ve velmi silných bouřkách stoupají kapky vody díky silným vzestupným proudům do velkých výšek a vzájemně se srážejí a tím zvětšují. Ve velkých výškách je však velká zima a voda jednoduše začíná zamrzat a měnit se v led. Postupně tak vzniká kroupa, která dorůstá různých velikostí, v závislosti právě na síle vzestupných proudů. Zajisté jste již několikrát slyšeli o kroupách velikosti baseballového míče, proti té největší jsou to ale stále prckové. Dne 3. září 1970 se přes americký stát Kansas přehnala velmi silná bouře doprovázená silným krupobitím. Právě tato bouře zplodila historicky největší kroupu, která měřila neuvěřitelných 14.4 cm a vážila téměř 800 gramů. Pokud byste tuto kroupu viděli směřovat k Vám, téměř určitě by to byl Váš poslední pozemský zážitek. Údajně prý v Bangladéši roku 1986 padaly kroupy o váze 1 kg. Neuvěřitelné.

Nejnižší tlak

Bouřka je vlastně lokální tlaková níže, proto při bouřkách klesá atmosférický tlak. Klasické bouřky nad pevninou nicméně nezpůsobují takové tlakové prohlubně jako nejsilnější bouře na světě – hurikány. Počátečním stádiem hurikánu je několik bouří vedle sebe, které díky převládajícím větrům rotují. A protože se nacházejí nad oceánem, zdrojem potřebného tepla a vlhka, srůstají a dorůstají do monster jako byla Katrina. Nejníže klesl atmosférický tlak v tajfunu Tip, a to na 870 hPa. Rychlost větru ve středu bouře (na okraji oka) přesahovala 300 km/h, král tajfunů ale pevninu nikdy nezasáhl, nikoho na souši tedy neohrozil. Hurikán Katrina srazil tlak na 902 hPa, oproti Tipu ale plnou silnou udeřil na americké pobřeží USA. Netřeba připomínat.

Největrnější tornádo

Tornáda jsou tématem zejména v USA, a to kvůli střetům teplého vzduchu z Mexického zálivu a chladného vzduchu z hor táhnoucích se po celém západě Ameriky – And. Dochází ke vzniku supercelárních bouří (bouře s ohromným sloupem rotujícího vzduchu v jejím středu), které jsou tvůrcem tornád. Některá tornáda dosahují šířky až 1 km. Nejsilnější rychlost větru vyprodukovalo tornádo při bouři poblíž Oklahoma City v květnu 1999 – vítr dosáhl rychlosti 484 km/h.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu