ZMĚNIT MÍSTO

Špičková česká golfistka Klára Spilková: Když jdou blesky, troubí se

20.02.2014

Když Prokop Diviš vztyčoval v Příměticích u Znojma svůj první bleskosvod, domníval se, že jeho zařízení nebezpečné výboje odláká. Až později poznal, že atmosférickou elektřinu jeho stožár přitahuje. I proto dnešní golfisté své železné hole při bouřce schovávají a utíkají. Protože už dávno dobře vědí, že otevřená prostranství a železné sportovní náčiní v ruce mohou být v bouřce životu nebezpečné.

Bouřka je vlastně jediné počasí, kdy se golf nesmí hrát a hra se přerušuje,“ říká devatenáctiletá Klára Spilková, jedna ze dvou českých golfistek, které se kdy dostaly mezi profesionálky v prestižní Ladies European Tour.

To je z bezpečnostních důvodů. Rozhodčí okamžitě dávají znamení, nejčastěji troubením, případně jiným hlasitým signálem.“ Obvykle také objíždějí na rozlehlejších hřištích v typických elektrických vozících všechny jamky, aby upozornili hráče i na vzdálenějších místech hřiště.

Hra se přerušuje i v silném dešti, kdy jsou greeny zaplavené vodou. Nejde ani tak o bezpečnost, jako spíš o to, že se nedají míčky odpalovat, že je ve vodě nenajdete, nevidíte a také se ničí trávník,“ říká Klára Spilková. „Jak silněji zaprší, jdeme do klubovny.“

Podle Kláry je pravděpodobnost, že na golfovém turnaji zaprší, v posledních letech téměř všude. „Když se podíváte, jak je to s počasím, tak se nemůžete divit. I v Dubaji,“ poznamenává. Už i tam ji zažila. „Na Slovensku bývají hodně bouřky, u nás pršelo docela dost vloni. Kupodivu v průměru je to lepší v Anglii, tam bouřky moc nebývají.“

Po letošních bouřích, vichrech a záplavách asi budou pořadatelé turnajů v Anglii zřejmě jiného názoru. Jinou překážkou pro golfisty je sníh. V zimě se jezdí za hrou do teplejších krajin, ale nejen naši skalní vyznavači se někdy vydávají s holemi i na zasněžené hřiště. Můžete je potkat klidně v Mariánských Lázních, nebo Karlových Varech.

Taky jsem si to už jednou zkusila, ale ne turnaj. Hraje se s oranžovými míčky. Sníh je dobrý. Je to podobné, jako byste hráli míček z bunkeru, z písku,“ uzavírá své zkušenosti z golfu z extremních meteorologických podmínek nejlepší česká golfistka současnosti.

 

text: Pavel Hrabica

foto: archiv Kláry Spilkové

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu